Στα 66 του χρόνια ο Βέλγος εισαγγελέας, Μισέλ Κλεζ βρίσκεται πίσω από την έρευνα για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς σε ευρωπαϊκούς θεσμούς τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο Qatargate.
Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, υπό τη διεύθυνσή του και αφορά δωροδοκίες από το Κατάρ σε ευρωβουλευτές και αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να κατευθύνουν τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews, ο εν λόγω εισαγγελέας ήταν ήδη αρκετά γνωστός στη βελγική πρωτεύουσα. Ειδικευμένος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει παραχωρήσει ουκ ολίγες φορές συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ στον ελεύθερο χρόνο του είναι επίσης συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.
Ο Κλεζ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών για σημαντικές υποθέσεις στο παρελθόν. Η έρευνα για τις εσωτερικές συναλλαγές του βελγο-ολλανδικού ομίλου Fortis, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε με τον ίδιο «πρωταγωνιστή». Γνωστή είναι επίσης η υπόθεση της τράπεζας Belgolaise, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος σε μια έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος ο Κλεζ και η οποία οδήγησε σε ένταλμα σύλληψης ενός πρώην υπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Η αυστηρότητα του εν λόγω εισαγγελέα δεν κάνει εκπτώσεις ούτε όσον αφορά υποθέσεις που αφορούν αμιγώς την πατρίδα του, το Βέλγιο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Βέλγιο «δεν είναι καθόλου ενημερωμένο» όσον αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις του, επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Από τις 22 συστάσεις προς το Βέλγιο, «πιστεύω ότι μόνο μία έχει εφαρμοστεί. Κινδυνεύουμε με κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης».