Αιχμές για τη στάση της Τουρκίας, αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο MSNBC λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για παζάρια.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους», δήλωσε και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξή τους.
«Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί», πρόσθεσε.
Η Μόσχα κατάφερε να ενώσει το ΝΑΤΟ, επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλές απειλές και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Πούτιν δεν είναι καθόλου ευτυχής με αυτή την απόφαση», είπε ερωτηθείς για τον κίνδυνο αντιποίνων σε περίπτωση ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.
«Αλλά στο τέλος της ημέρας, η Ρωσία κατάφερε να ενώσει το ΝΑΤΟ δίνοντάς του έναν νέο σκοπό και τώρα διευρύνοντας τη Συμμαχία από 30 σε 32 μέλη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση. «Μιλάμε για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι μια άλλη ακούσια συνέπεια αυτής της πολύ καταστροφικής απόφασης του προέδρου Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ζητήματα που αφορούν τις τιμές της ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας», συμπλήρωσε.
Αυτό, εξήγησε, το πετυχαίνεις «καταλήγοντας σε μια συμφωνία για το πώς θα παρέμβεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου». Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης οι τιμές στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. «Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε.