Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν τη Δευτέρα τις χώρες που έχουν υποδεχθεί Σύρους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και στη Δύση εναντίον του εξαναγκαστικού επαναπατρισμού τους, ακόμη και της συζήτησης για τη λήψη μέτρων ως προς αυτό.
Σε κοινή έκθεσή τους, οι οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τάση υπέρ των απελάσεων προσφύγων που καταγράφεται στη δημόσια συζήτηση στις χώρες υποδοχής τους.
«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να επιστρέψουν στη Συρία το 2018, παρά τη συνέχιση της βίας» στην εμπόλεμη χώρα, τονίζουν οι οργανώσεις, ανάμεσά τους το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International.
Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Επικίνδυνο Έδαφος», υπογραμμίζει ότι τα μέτρα με στόχο την επαναπροώθηση των προσφύγων στη χώρα τους αποκτά όλο και περισσότερο κεντρική θέση στις απόψεις που εκφράζονται στις χώρες που τους φιλοξενούν.
«Καθώς η κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου αλλάζει στη Συρία, και με υπόβαθρο την περαιτέρω κλιμάκωση της ρητορικής και των πολιτικών εναντίον των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις άρχισαν το 2018 να εξετάζουν ανοικτά την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους», σημειώνεται στην έκθεση.
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων που επέστρεψαν στα σπίτια τους Συρία –που σπαράσσεται από έναν πόλεμο ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 340.000 ανθρώπους από το 2011– ανήλθε στους 721.000 το 2017, από τους 560.000 το 2016.
Κατά την ίδια έκθεση, τριπλάσιοι Σύροι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την περασμένη χρονιά και 1,5 εκατομμύριο άλλοι εκτιμάται ότι θα εκτοπιστούν μέσα στο 2018.
«Αυτή τη στιγμή, για τη μεγάλη πλειονότητα των Σύρων που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο και τη βία, η επιστροφή τους δεν θα ήταν ούτε ασφαλής, ούτε οικειοθελής», εκτίμησε ο Γιαν Έγκελαντ, ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
«Νοσοκομεία και σχολεία στοχοθετούνται» και κόσμος πεθαίνει «ακόμη και σε ορισμένες λεγόμενες ζώνες αποκλιμάκωσης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις περιοχές όπου είχε συμφωνηθεί το 2017 να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός μεταξύ διαφόρων μερών στη σύρραξη.
Οι ΜΚΟ εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τα μέτρα τα οποία συζητώνται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας και της Γερμανίας, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στον αναγκαστικό επαναπατρισμό Σύρων.
Οι πλούσιες χώρες έχουν υποδεχθεί μόλις το 3% των σύρων προσφύγων, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να έχει βρει καταφύγιο στα γειτονικά κράτη, την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
Σε αυτά τα κράτη «η πίεση για την επιστροφή των προσφύγων εκδηλώνεται με το κλείσιμο των συνόρων, τις απελάσεις και τους αναγκαστικούς επαναπατρισμούς», αναφέρεται στην έκθεση.
σχόλια