Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ. Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης από άζωτο σε προστατευόμενες περιοχές, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νομική νίκη για τη Greenpeace Ολλανδίας.

Η απόφαση απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους πλέον ευάλωτους οικοτόπους της χώρας θα πέσουν κάτω από τα επιβλαβή όρια αζώτου έως το 2030, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και το ποσό είναι σχετικά μικρό για την κυβέρνηση, η απόφαση αυξάνει την πίεση στη Χάγη να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει πολλές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών. Αντί αυτού, η νέα δεξιά κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της σε τεχνολογικές λύσεις και εθελοντικά μέτρα, αποσκοπώντας στη μείωση των εκπομπών χωρίς να προκαλέσει αναταραχές στις αγροτικές κοινότητες.

Ωστόσο, το δικαστήριο επέμεινε ότι χωρίς ουσιαστικά οικονομικά και ρυθμιστικά μέτρα, ειδικά για τη γεωργία, τις μεταφορές και τη βιομηχανία, η κυβέρνηση κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές στη φύση και να μην συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς νόμους της ΕΕ. Η Greenpeace Ολλανδίας χαιρέτισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.

«Αυτή η απόφαση είναι νίκη για τη φύση και φέρνει επιτέλους σαφήνεια», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Άντι Πάλμεν. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις που να προσφέρουν σαφήνεια στους αγρότες και να τους στηρίξει στη δίκαιη μετάβαση προς τη βιολογική γεωργία».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια σειράς παρόμοιων δικαστικών παρεμβάσεων από το 2019, που έχουν επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς για τη γεωργία και την κατασκευή, ενώ συχνά επικρίνουν τη Χάγη για αποτυχία προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η υπόθεση έχει προεκτάσεις και εκτός Ολλανδίας, καθώς πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τις εκπομπές αζώτου, κυρίως από την εντατική κτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που περιλαμβάνει την υπουργό Γεωργίας Φέμκε Βίρσμα από κόμμα που προέκυψε από αγροτικές διαμαρτυρίες, δεν έχει ακόμη απαντήσει επισήμως, αλλά μια προσφυγή κατά της απόφασης θεωρείται πιθανή. Ενδεχόμενη μη συμμόρφωση κινδυνεύει να προκαλέσει νέες αγωγές ή κυρώσεις από τις Βρυξέλλες, ενώ η αυστηροποίηση των μέτρων ρύπανσης ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων αγροτών.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

Διεθνή / «Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

«Σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», σχολίασε η Μιριάνα Σπόλιαριτς
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Ο τουριστικός κλάδος «επηρεάζεται σημαντικά από το γενικό μακροοικονομικό κλίμα, την αγοραστική δύναμη και τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Τουρισμού
LIFO NEWSROOM
«Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Διεθνή / «Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να χρησιμοποιούν dating apps έχουν οι δράστες παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα τεχνολογικά κενά στην προστασία των ανηλίκων
LIFO NEWSROOM