Άνοιξε στο Μπαγκλαντές το πρώτο σχολείο για transgender μαθητές.
Τα μέλη της τρανς κοινότητας παραδοσιακά βγάζουν τα προς το ζην χορεύοντας σε γάμους, γενέθλια και εκδηλώσεις με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αναλφάβητοι.
Ωστόσο, το πρώτο θρησκευτικό σχολείο του Μπαγκλαντές για τρανσέξουαλ άτομα άνοιξε στη Ντάκα. Περισσότεροι από 150 φοιτητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ισλαμικών και επαγγελματικών σπουδών δωρεάν στο ιδιωτικό σχολείο, στην πρωτεύουσα.
Στο Μπαγκλαντές πολλοί από την κοινότητα των τρανσέξουαλ ορίζονται ως το τρίτο φύλο, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα στη χώρα.
Έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να ψηφίζονται τις εκλογές, αλλά οι συντηρητικές κοινωνικές νόρμες εξακολουθούν να δυσκολεύουν την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και στην εκπαίδευση.
Κάποιοι μεταναστεύουν σε πόλεις και ζουν χορεύοντας σε εκδηλώσεις, άλλοι γίνονται αναγκαστικά επαίτες ενώ υπάρχει και μεγάλο ποσοστό transgender ατόμων, που αναγκάζεται να ζει μέσω του σεξ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το Μπαγκλαντές έχει περίπου 10.000 hijras, όπως είναι γνωστοί οι τρανσέξουαλ στη Νότια Ασία. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στους 50.000. Σχεδόν όλοι έχουν περάσει από το ανδρικό στο γυναικείο φύλο.
Αξιωματούχοι του σχολείου, τοπικοί σύμβουλοι και ηγέτες της κοινότητας των hijras παρευρέθηκαν στην ημέρα των εγκαινίων του σχολείου στο Dawatul Koran Third Sex Madrassa, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Lohar στην περιοχή Kamrangirchar της Ντάκα. Τα μαθήματα στο τριώροφο κτίριο ξεκινούν το Σάββατο.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σχολείο αποκλειστικά για τρανσέξουαλ στο Μπαγκλαντές. Πλέον, transgender άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να εγγραφούν για να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο με την ελπίδα ότι αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα μπορέσουν να αποροφηθούν σε κάποιο επάγγελμα.
«Το αν κάποιος είναι τρίτου φύλου ή όχι, γίνεται αποδεκτό από τον ίδιο σε αρκετά ώριμη ηλικία. Γι 'αυτό δεν θέτουμε κανένα όριο ηλικίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δεκτός εδώ μόλις αναγνωριστεί ως τρανσέξουαλ» είπε ο διευθυντής εκπαίδευσης και κατάρτισης του σχολείου, Mohammad Abdul Aziz Hussaini.
«Κανείς δεν θέλει να μας προσλάβει. Εάν είχαμε κάποια εκπαίδευση, θα μπορούσαμε να εργαστούμε κάπου καλύτερα. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα» επισημαίνει η Shilpy.
«Γι 'αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας και να κερδίσουμε χρήματα χορεύοντας και τραγουδώντας», δήλωσε στο BBC.
Η Shilpy πήγε στο σχολείο μέχρι την ηλικία των εννέα, αλλά εγκατέλειψε λόγω bullying.
«Όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν τρανσέξουαλ, τότε όλοι στο σχολείο με μισούσαν, φοβόμουν, με επέκριναν. Γι 'αυτό δεν μελετούσα πια» είπε.
Στο Μπαγκλαντές, οι hijras έχουν να αντιμετωπίσουν την αμέλεια και την αδιαφορία της οικογένειας και του στενού κοινωνικού κύκλου.
«Θέλουμε να μην είναι βάρος για την κοινωνία. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το σχολείο έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν το Κοράνι και να εργάζονται με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.
«Θέλουμε να είμαστε όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Να περπατάμε με αξιοπρέπεια. Θέλουμε επίσης να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Εάν έχω την ευκαιρία, θα πορευτώ έτσι» είπε η Shilpy.
Με πληροφορίες του BBC