Φωτογράφος του Telegraph ταξίδεψε στη Νήσο Μπόλα του Μπαγκλαντές και μοιράστηκε μερικές σκέψεις για την εικόνα που αντίκρισε, όταν επισκέφτηκε μια σχολική αίθουσα με μαθητές, ηλικίας περίπου 10 ετών, που αφοσιωμένα ακολουθούσαν τις οδηγίες της δασκάλας τους.
Σκοπός του πρόσφατου δημοσιεύματος από το διεθνές πρακτορείο, είναι να αφυπνίσει ξανά την ανησυχία γύρω από τον παιδικό γάμο.
«Έξω από τη ζωηρή αυτή αίθουσα, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ορισμένα από αυτά τα παιδιά, μόλις δέκα ετών, θα παντρευτούν πριν φτάσουν τα 16 τους χρόνια» αναφέρεται.
Στην νήσο Μπόλα, η παράδοση αντιμετωπίζει τα κορίτσια ως «βάρος» και η πλειονότητα των 19 κοριτσιών της τάξης βρίσκεται στο έλεος αυτής της τακτικής, η οποία οδηγεί τις οικογένειες, «να τις δώσουν σε γάμο πριν την ενηλικίωσή τους».
Έρευνα της ΜΚΟ BRAC, έδειξε ότι πάνω από το 60% των οικογενειών στην περιοχή ακολουθεί αυτή την «παράδοση», ενώ στο κοντινό Πιροτζπούρ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 73%.
Η BRAC (Bangladesh Rural Advancement Committee), μια από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ παγκοσμίως, με αποστολή την εξάλειψη της φτώχειας και την ενδυνάμωση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, επενδύει στην εκπαίδευση, με κατεύθυνση την εξάλειψη του παιδικού γάμου. Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος Ναφίσα Ισλάμ, η παραμονή των παιδιών στο σχολείο είναι κρίσιμη.
Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στα σχολεία
Κατά παράδοση, πολλά αγόρια αφήνουν το σχολείο και τη ζωή ως παιδί, πριν ακόμη φτάσουν στην εφηβεία, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους μέσω εργασίας, συχνά αλιείας ή γεωργίας. Αυτό σημαίνει ότι καθώς πλησιάζουν τα 18, οι οικογένειές τους αναζητούν μια νεότερη νύφη.
«Με την επίλυση του ποσοστού εγκατάλειψης, θα πρέπει να σταματήσουμε το διαδεδομένο πρόβλημα των παιδικών γάμων στο Μπαγκλαντές» επέμεινε η Ναφίσα Ισλάμ στο Telegraph.
Παρά τις προκλήσεις, η προσπάθεια της BRAC δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο εκφράζουν φιλοδοξίες για το μέλλον, όπως να γίνουν δάσκαλοι, γιατροί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, όπως σημειώνει η δασκάλα Μπίμπι Κουλσούμ, το πρόβλημα της φτώχειας και της παράδοσης παραμένει αρκετά έντονο. Παρότι η πρόοδος είναι ορατή, πολλά κορίτσια εξακολουθούν να παντρεύονται πρόωρα. Η ελπίδα της είναι να συνεχίσει να προσφέρει στα παιδιά αυτά την ευκαιρία για ένα διαφορετικό μέλλον, μέσα από τη δύναμη της εκπαίδευσης.
Με πληροφορίες από Telegraph