Την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και παρέχουν συμβουλές για τις αμβλώσεις και περίθαλψη, επικρίνουν με δηλώσεις του στη Guardian o δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα. Προειδοποιούν ότι η απόφαση αυτή θα πλήξει εκατομμύρια γυναίκες και θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Η πολιτική κατά των αμβλώσεων, είχε ανακοινωθεί το 1984 υπό την προεδρία του ρεπουμπλικανού Ρόναλντ Ρίγκαν, και προβλέπει ότι ομοσπονδιακά κεφάλαια που προορίζονται για διεθνή αρωγή δεν μπορεί να διατίθενται σε ΜΚΟ που «πραγματοποιούν ή προωθούν ενεργά τις αμβλώσεις ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού». Μετά τον Ρίγκαν, οι Ρεπουμπλικάνοι αμερικανοί πρόεδροι θέτουν σε ισχύ το διάταγμα αυτό, ενώ οι Δημοκρατικοί αίρουν την εφαρμογή του. Πριν από λίγες εβδομάδες τέθηκε και πάλι σε ισχύ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόφαση Τραμπ ισχύει όμως και για οργανώσεις που δεν ασχολούνται μόνο με τον οικογενειακό προγραμματισμό, επισημαίνει η Μελίντα Γκέιτς. «Ανησυχούμε ότι αυτή η επέκταση θα έχει συνέπειες για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σ' όλον τον κόσμο», δήλωσε. «Θα έχει πιθανόν αρνητική επίπτωση σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων υγείας που προσφέρουν θεραπείες οι οποίες σώζουν ζωές και επιλογές πρόληψης σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. [...] Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για τον HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία, καθώς και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
«Το να επιτρέπεται στις γυναίκες να προγραμματίζουν και να αραιώνουν τις εγκυμοσύνες τους και το να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και στην πρόληψη μολυσματικών νόσων, σώζουν ζωές», υπογράμμισε η Μελίντα Γκέιτς. «Σώζουν ζωές μαμάδων και σώζουν ζωές μωρών και αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα με μεγάλη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου και της συζύγου του ιδρύθηκε το 2000 με κύρια επιδίωξη να φέρει στον πληθυσμό του κόσμου τις καινοτομίες του τομέα της υγείας, υπογράμμισε από την πλευρά του πως ούτε μία φιλανθρωπική οργάνωση, όπως η δική του, δεν μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από το διάταγμα της 23ης Ιανουαρίου του Τραμπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πρώτος δωρητής μας. Αυτή η κυβερνητική αρωγή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την φιλανθρωπία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Ολλανδία, υπολογίζεται πως με το διάταγμα Τραμπ, ΜΚΟ θα χάσουν 600 εκατ. ευρώ. Μια διεθνής διάσκεψη δωρητών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να επιχειρηθεί να αντισταθμισθεί το ποσό αυτό, με πρωτοβουλία των υπουργών αρμόδιων για τη διεθνή αρωγή της Σουηδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Δανίας.