Μπορεί μια μαθήτρια να φορέσει μπλούζα που γράφει τη λέξη "λεσβία" στο σχολείο της;

Μπορεί μια μαθήτρια να φορέσει μπλούζα που γράφει τη λέξη "λεσβία" στο σχολείο της; Facebook Twitter
7

Τον περασμένο Αύγουστο, η 16χρονη Taylor Victor είχε σταλεί με αποβολή στο σπίτι της στην Καλιφόρνια φορώντας ένα T-shirt που έγραφε "Κανείς δεν ξέρει ότι είμαι λεσβία."

Η Victor, μια ανοιχτά ομοφυλόφιλη έφηβη, κάλεσε την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για να απαντήσει στο σχολείο της. Με τη βοήθεια της ACLU, μήνυσε τους δύο διαχειριστές για λογοκρισία και παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας που αναφέρεται στο δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου.

Σε ένα κείμενο που έγραψε για την ACLU, η  Victor εξήγησε: "Είπαν πως το μπλουζάκι μου προκάλεσε αναστάτωση και πως δεν είχα δικαίωμα να εκφράζω τις προσωπικές μου επιλογές και όσα πιστεύω μέσα από το ντύσιμό μου. Το χειρότερο από όσα ειπώθηκαν ήταν όμως πως το μπλουζάκι ήταν σαν πρόσκληση για σεξ και πως σχετίζεται με συμμορία." Στο πλευρό της 16χρονης που ξεκίνησε τη δικαστική διαμάχη είναι και η οικογένειά της η οποία την στηρίζει απόλυτα και διαφωνεί με την κίνηση του σχολείου.

Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο αποφάσισε πως η Victor είχε δίκιο.  Αν και το σχολείο εξακολουθεί να αρνείται πως έκανε λάθος, συμφωνήθηκε να υπάρξει τροποποίηση στους κανόνες ντυσίματος, να πληρωθούν οι δικηγόροι και να αρχίσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα δικαιώματα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου.

Πριν από λίγες μέρες, η Taylor φόρεσε και πάλι το μπλουζάκι της και χωρίς να γίνει τίποτα παρακολούθησε τα μαθήματά της. Αμέσως μετά, δήλωσε πως όλα τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν πως στο σχολείο θα πρέπει να είναι ο εαυτός τους και όχι να κρύβονται. Ανέφερε πως είναι περήφανη για την προσωπικότητά της και όσα αισθάνεται και πως δεν πρέπει το σχολείο της να κάνει τέτοιες διακρίσεις εις βάρος της εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Χμμμ να κάνω τον προβοκάτορα και να προτείνω κάποια άλλη υποθετική κατάσταση. Για να μην παρεξηγηθώ από ανθρώπους πρόθυμους προς τούτο, να πω ότι θεωρώ την κατάσταση ανάλογη ΜΟΝΟ ως προς την ελευθερία της έκφρασης και δεν παραλληλίζω, δεν συγκρίνω, ούτε κρίνω σεξουαλικές προτιμήσεις, είτε αρνητικά, είτε θετικά.Ας υποθέσουμε ότι δεν ήταν μια ομοφυλόφιλη αλλά μια κοπρολάγνος. Και είχε στο μπλουζάκι της "Nobody knows i am a coprophilic". θα έπρεπε να της επιτρέψουν να κυκλοφορεί έτσι;Το ένα είναι σεξουαλικός προσανατολισμός (ομοφυλοφιλία), ενώ το άλλο παραφιλία, κανένα όμως από τα δυο δεν είναι κατηγορητέο (δεν είναι λ.χ. κτηνοβασία ή παιδεραστία). Και τα δυο ανήκουν στην σφαίρα των σεξουαλικών προτιμήσεων του ατόμου, για τις οποίες δεν πρέπει να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Θα πρέπει και να μπορεί να το δημοσιοποιεί ελεύθερα, παντού; Περιμένω απόψεις (ναι=θα έπρεπε επίσης να μπορεί να το δημοσιοποιήσει έτσι οχι=δεν θα έπρεπε να μπορεί να το δημοσιοποιήσει έτσι). Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει βάσιμος λόγος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η ελευθερία έκφρασης ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις, ας πει τους λόγους.
Κατα τη γνώμη μου ναι. Το παραδειγμα που αναφέρεις είναι διαφορετικό, αλλά όπως λες, αν το συσχετισουμε μόνο ως προς την ελευθερια της έκφρασης, δε βλέπω το λογο να μη μπορεί καποιος να δημοσιοποιησει οτιδήποτε θέλει, εφόσον δεν παραβιάζει τα δικαιωματα των αλλων (αν το t-shirt εγραφε πχ κατι ρατσιστικό, τοτε όχι, δε θα επρεπε να επιτρεπεται να το φοράει).Φυσικά καποιος που ειναι κοπρολαγνος δε βλεπω το λόγο να θελει να το δημοσιοποιησει, με την έννοια πως δε στερειται καποιο δικαίωμα στη ζωη του (ασχετα απο τον κοινωνικο ρατσισμό), ενω αντιθετως κάποιος που ειναι ομοφυλόφιλος πιθανά θελει να το δημοσιοποιησει διοτι μάχεται ενάντια στην ανισότητα των δικαιωμάτων. Αλλα ο λόγος που το κανει ο καθένας ειναι αλλο θεμα απο το αν θα επρεπε να του επιτρεπεται να το κάνει, που θεωρω πως θα επρεπε.
Νομίζω την έχεις την απάντηση μέσα σ'αυτά που γράφεις. Το ένα αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου και το άλλο κάποιο σεξουαλικό φετίχ.Ίσως το μπλουζάκι αυτό είναι μιά μικρή ένδειξη περιφάνειας για έναν άνθρωπο που ανήκει σε ένα ποσοστό ατόμων που ζήτουν χρόνια ίσα δικαιώματα, σωστή αντιμετώπιση και το τέλους του κρυφτού.. Δεν είναι απλή δήλωση του τι κάνει στο κρεβάτι της.Απλά η γνώμη μου είναι ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
@de sou leo και @go_helmoΠράγματι υπάρχει διαφορά ως προς το κίνητρο του να προβεί κάποιος σε μια τέτοια δημοσιοποίηση, όπως σωστά επισημαίνετε και οι δυο, αλλά το υποθετικό παράδειγμα εκλαμβάνει ως δεδομένο ότι θα το έκανε (για όποιον δικό της λόγο).Το ζήτημα είναι μόνο πως αντιμετωπίζεται. Από ότι κατάλαβα για τον go_helmo, θεωρείς (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), ότι επειδή το κίνητρο της λεσβίας είναι τα ίσα δικαιώματα θα πρέπει να μπορεί να το δημοσιοποιήσει, ενώ επειδή το κίνητρο της υποτιθέμενης κοπρολάγνου θα ήταν απλώς η δημοσιοποίηση του φετιχ της, δεν θα πρέπει να μπορεί;Προσωπική μου άποψη, βασιζόμενος στην λογική και την ηική μου, είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε δίκες κινήτρων (άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι και πιο "ιδεολογικό" το κίνητρο της κοπρολάγνου -"μην κρίνετε ανθρώπους με βάση τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις";). Από την άλλη, ενστικτωδώς, δεν θα αισθανόμουν άνετα με την δημοσιοποίηση της κοπρολάγνου, ενώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με την δημοσιοποίηση της λεσβίας.Ίσως ορισμένα taboo να είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας ώστε να μην μπορούμε να τα αποβάλλουμε, ακόμα και όταν βλέπουμε το λάθος (για εμένα προσωπικά μιλάω, με αφορμή άλλωστε την σκέψη αυτή έγραψα το post)
Αυτα ακουγονται εξωπραγματικα σε μια χωρα που ο υπουργος αμυνας θελει οι στρατιωτες να φερουν "προαιρετικα" τον αγιο προστατη του οπλου στο οποιο υπηρετουν