Μπορέλ: H εισβολή στο Καπιτώλιο είναι μία κλήση αφύπνισης για τις δημοκρατίες

Μπορέλ: H εισβολή στο Καπιτώλιο είναι μία κλήση αφύπνισης για τις δημοκρατίες Facebook Twitter
Μπορέλ: H εισβολή στο Καπιτώλιο είναι μία κλήση αφύπνισης για τις δημοκρατίες (EPA/Αρχείο)
0

Η πολιορκία της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ είναι μία κλήση αφύπνισης για τις δημοκρατίες, είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα πως η συνθήκη αυτή εξέθεσε τους κινδύνους που επιτρέπουν την υποβάθμιση των δημοκρατικών αξιών, ώστε να ελέγχονται και να παραδίδονται στην παραπληροφόρηση μέσω των κοινωνικών μέσων.

«Αυτό που είδαμε την Τετάρτη ήταν μόνο το αποκορύφωμα των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να αποτελέσει μια κλήση αφύπνισης για όλους τους υποστηρικτές της δημοκρατίας», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσίευση στο blog του.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι, αν δεχτούμε τις αποτυχίες μετά από μία οπισθοδρόμηση, ακόμα κι αν φαίνονται δευτερεύουσες, η δημοκρατία, οι αξίες της και τα θεσμικά της όργανα μπορούν οριστικά και αμετάκλητα να χαθούν», δήλωσε ο Μπόρελ, μιλώντας εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

«Σε περίπτωση που κάποιος είχε αμφιβολίες, τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον δείχνουν επίσης ότι η παραπληροφόρηση αποτελεί πραγματική απειλή για τις δημοκρατίες», δήλωσε ο Μπόρελ.

«Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι οι εκλογές ήταν δόλιες, επειδή αυτό τους είπε για άλλη μια φορά ο ηγέτης τους, εκείνοι θα συμπεριφερθούν ανάλογα».

Ο Μπορέλ ζήτησε επίσης καλύτερη ρύθμιση για τα social media και είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις ίδιες τις εταιρείες.

Το Twitter μπλόκαρε μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του Τραμπ και την πρόσβαση σε σχεδόν 90 εκατομμύρια οπαδούς του αργά την Παρασκευή, αναφέροντας τον κίνδυνο για περαιτέρω υποκίνησης βίας.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το Twitter και άλλες πλατφόρμες για να ισχυριστεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν δόλιο ενώ συχνά μοιράστηκε άλλες θεωρίες συνωμοσίας.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ πρότεινε τον περασμένο μήνα κανόνες για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM