Χιλιάδες απειλούμενοι βάτραχοι βρέθηκαν νεκροί στη λίμνη Τιτικάκα στην Νότια Αμερική, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες που αναζητούν τα αίτια του θανάτου τους. Αυτό που υποψιάζονται πάντως ως βασικό αίτιο είναι ένα: Η ρύπανση.
Ο βάτραχος της Τιτικάκα ( Telmatobius Coleus ), είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδρόβια βατράχια στον κόσμο, δηλώνει στο National Geographic ο εξερευνητής Jonathan Kolby , που μελετά τα βατράχια στη Λατινική Αμερική.
"Το ρυτιδωμένο δέρμα τους είναι μια προσαρμογή για να τους βοηθήσει να απορροφήσουν περισσότερο οξυγόνο από το νερό, πιθανόν επειδή ζουν σε τόσο μεγάλο υψόμετρο», λέει για το είδος αυτό.
Το τι συνέβη με τα βατράχια, παραμένει μυστήριο: Υπολογίζεται ότι δέκα χιλιάδες βρέθηκαν νεκρά, στην λίμνη, όπως και στον παραπόταμό της Coata.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να το λύσουν με δειγματοληψίες και εξετάσεις, ωστόσο ο Kolby εμφανίζεται βέβαιος ότι ο άνθρωπος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. "Θα ήμουν έκπληκτος αν δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτό», τονίζει.
Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τα ανθρώπινα λύματα και ρύπανση από βαρέα μέταλλα από εξορύξεις, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι παράνομες. Μελετάται ακόμη η περίπτωση του μύκητα chytrid, μια μάστιγα που εξαφάνισε εκατομμύρια αμφίβια τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο πληθυσμός των βατράχων αυτών, που κάποτε αφθονούσαν στη λίμνη, έχει μειωθεί κατά 80%, κάνοντας το είδος άκρως απειλούμενο.
Όταν ο Ζακ Κουστώ μελέτησε τα βατράχια της Τιτικάκα στη δεκαετία του 197, αυτά βρισκόταν σε αφθονία. Βρήκε κάποια που ζύγιζαν ακόμη και 2,2 κιλά.