Ναυάγιο στην Πύλο: 10 αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι

Ναυάγιο στην Πύλο: 10 αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, της 14ης Ιουνίου 2023.

Περίπου 10 αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος -ανάμεσά τους υψηλόβαθμα πρόσωπα και ο κυβερνήτης του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής που παρακολουθούσε το επικίνδυνα υπερπλήρες αλιευτικό «Adriana», προτού αυτό βυθιστεί- έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, που εξετάζει αν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην τραγωδία. «Έχουν προκύψει "επαρκείς ενδείξεις" για λάθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης», επεσήμανε μία από τις πηγές του Reuters.Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών του Λιμενικού και το αν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Άλλες ερωτήσεις θα αφορούν αν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να παρακολουθεί τη μηχανότρατα στην οποία ήταν οι μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για αποστολή διάσωσης όπως και αν- και γιατί- υπήρχαν ειδικές δυνάμεις σε αυτό.

Αν η έρευνα καταλήξει ότι οι άνδρες του Λιμενικού που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση φέρουν ευθύνη σε οποιαδήποτε φάση, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν έως την απόλυση από την υπηρεσία. Το Ναυτοδικείο, το μόνο που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του Λιμενικού, άνοιξε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, υπενθυμίζει το Reuters.

Η αιτία του ναυαγίου ακόμα είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Επιζώντες λένε ότι το Λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Tο Λιμενικό Σώμα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή, καθώς και ότι όσες προσφορές για βοήθεια έγιναν απορρίφθηκαν.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιανμάρ: Η στιγμή που μαίες προσπαθούν να προστατεύσουν τα νεογέννητα μωρά την ώρα του φονικού σεισμού

Διεθνή / Μιανμάρ: Η στιγμή που μαίες προσπαθούν να προστατεύσουν τα νεογέννητα μωρά την ώρα του φονικού σεισμού

Βίντεο απαθανατίζει μία από τις νοσηλεύτριες να κρατά στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο, όταν ξαφνικά η ίδια πέφτει στο πάτωμα λόγω του ισχυρού σεισμού
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Ακόμη και για bullying τον κατηγορεί η επικεαφής της φιλανθρωπικής οργάνωσης - «Τοξικό» το brand του

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Ακόμη και για bullying τον κατηγορεί η επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης - «Τοξικό» το brand του

Ο τρόπος που αποχώρησε από την οργάνωση συνιστά «παρενόχληση και εκφοβισμό σε μεγάλη κλίμακα», δηλώνει η επικεφαλής του Sentebale και προσθέτει ότι η ομάδα του δούκα της ζήτησε να υπερασπιστεί τη Μέγκαν Μαρκλ από την αρνητική δημοσιότητα
LIFO NEWSROOM