Νέα τροπή στην υπόθεση δολοφονίας Ρετζένι - H Αίγυπτος παραδέχτηκε πως ήταν υπό παρακολούθηση

Νέα τροπή στην υπόθεση δολοφονίας Ρετζένι - H Αίγυπτος παραδέχτηκε πως ήταν υπό παρακολούθηση Facebook Twitter
0

Μετά από πολλούς μήνες πιέσεων από την Ιταλία και αγώνα της οικογένειας του Τζούλιο Ρετζένι, μια νέα αποκάλυψη στοιχείων αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο εξελίξεων στην υπόθεση αυτή. Η αιγυπτιακή αστυνομία είχε πραγματοποιήσει μια "σύντομη" έρευνα για τον Ιταλό φοιτητή, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Κάιρο και βρέθηκε κατόπιν νεκρός, φέροντας σημάδια από φριχτά βασανιστήρια, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές.


Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου και το πτώμα του βρέθηκε 9 ημέρες αργότερα στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου, στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο διεθνώς αλλά οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στον θάνατό του.


Ένας συνδικαλιστής "έδωσε στην αστυνομία πληροφορίες για τον Ιταλό φοιτητή στις 7 Ιανουαρίου 2016", αναφέρεται σε μια κοινή ανακοίνωση του εισαγγελέα της Ρώμης Τζουζέπ Πινιατόρε και του Αιγύπτιου ομολόγου του Νάμπιλ Σάντεκ. "Επί τρεις ημέρες, η αστυνομία ερευνούσε τη δραστηριότητα του φοιτητή που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επιβλαβής για την εθνική ασφάλεια και έτσι οι έρευνες σταμάτησαν", συνεχίζει η ανακοίνωση.


Ο 28χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής του Κέμπριτζ βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας έρευνας που έκανε για τα εργατικά κινήματα στη χώρα.


Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και διπλωματικοί κύκλοι δυτικών χωρών εκφράζουν ην υποψία ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον απήγαγαν, τον βασάνισαν και τον σκότωσαν, κάτι που η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατ' επανάληψη.


Η αιγυπτιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανή εμπλοκή μιας σπείρας που ειδικεύεται στις απαγωγές αλλοδαπών στην Αίγυπτο είναι "αδύναμα". Τέσσερα από τα μέλη της σπείρας σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στις 24 Μαρτίου και στο σπίτι του ενός βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα του Ιταλού φοιτητή. Η Ρώμη πάντως θεωρούσε εξ αρχής "μη αξιόπιστη" την υπόθεση αυτή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ