Είναι ένα ηλιόλουστο απόγευμα και δύο μάγοι, φορώντας τις μακριές μαύρες κάπες τους και τα μυτερά τους καπέλα, απολαμβάνουν τον καφέ τους σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νέας Ζηλανδίας.
Δεν πρόκειται για κάποια μεταμφίεση στα πλαίσια του Halloween, ούτε πηγαίνουν σε κάποιο πάρτι μεταμφιεσμένων. Κανείς δεν δείχνει τους δύο άνδρες με το δάχτυλο καθώς το να βλέπεις έναν μάγο στο Christchurch δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και αυτό γιατί η πόλη έχει για δεκαετίες τον δικό της μάγο.
Ο λόγος για τον Ian Brackenbury Channell, που ζει στη Νέα Ζηλανδία από τη δεκαετία του 1970 και είναι γνωστός ως «Ο Μάγος».
Και παρότι δεν έχει αλλάξει ακόμη το όνομά του στην άδεια οδήγησης αναφέρεται ως «Ο Μάγος».
Με την πάροδο των χρόνων, αναδείχθηκε σε μία χαρακτηριστική φυσιογνωμία της πόλης. Στην πλακόστρωτη πλατεία, μπροστά από τον καθεδρικό ναό, εκστομίζει αποφθέγματα για τη ζωή φορώντας κάπες. Είναι τόσο γνωστός που στο TripAdvisor έχει κερδίσει τέσσερα αστέρια από τους χρήστες.
Από το 1998 μάλιστα, πληρώνεται με 16.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, ποσό που αντιστοιχεί 10.400 δολάρια ΗΠΑ, τον χρόνο, από το δημοτικό συμβούλιο του Christchurch για τη «μαγεία».
Το τελευταία διάστημα, ο Ian Brackenbury Channell, 87 ετών, περνάει όλο και λιγότερο χρόνο δημοσίως και αναζητάει διάδοχο. Φαίνεται πως τον έχει βρει. Ο λόγος για τον Ari Freeman, ο οποίος διδάσκει κιθάρα και είναι frontman ενός συγκροτήματος ψυχεδελικού φανκ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.#christchurchwizard wizard and his apprentice having a cuppa. @machac_toth_mia #newzealand
Πώς ο Ian Brackenbury Channell έγινε «Ο Μάγος»
Ο Ian Brackenbury Channell, ως νεαρός άνδρας ταξίδεψε στην Ευρώπη, διατέλεσε αξιωματικός της Royal Air Force στον Καναδά και δίδαξε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Αλλά όταν μετακόμισε στην Αυστραλία με την τότε σύζυγό του ανακάλυψε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Να γίνει «Ο Μάγος».
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κοινωνιολογία και στην ψυχολογία εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. Εκεί ξεκίνησε αυτό που αποκαλούσε «εύθυμη επανάσταση», με στόχο να διαδώσει «την αγάπη, τη λογική και την επιείκεια στον κόσμο» και να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε «θέατρο του παράλογου».
Όταν έχασε τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο, εκπόνησε μαζί με τον αντιπρόεδρο του ιδρύματος, ένα σχέδιο για μία νέα θέση εργασίας, ώστε να γίνει ο πρώτος επίσημος μάγος του πανεπιστημίου. «Δημιούργησα έναν μάγο από το πουθενά», λέει προσθέτοντας ότι μέχρι τότε δεν υπήρχαν παρά μόνο στα βιβλία.
Για τον ίδιο, η δουλειά του δεν έχει να κάνει με ξόρκια ή με μιμήσεις του Γκάνταλφ, αλλά με την πρόκληση καθώς είναι αυτός που διασκεδάζει τον κόσμο, επικρίνοντας το σύστημα. Ένας σόουμαν που δεν τον ενοχλεί να γελοιοποιεί τον εαυτό του.
«Κάθε μέρα ο κόσμος γίνεται πιο σοβαρός, έτσι η διασκέδαση είναι το πιο σημαντικό πράγμα παγκοσμίως αυτή τη στιγμή», λέει.
Σύμφωνα με τον «Μάγο», πολλοί στράφηκαν εναντίον του, ανάμεσά τους οι ακαδημαϊκοί του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου ισχυρίζεται ότι ηγήθηκε του δικού του τμήματος κοσμολογίας. Το πανεπιστήμιο, ωστόσο, λέει ότι αποτέλεσε «επιδείνωση» αυτού που έκανε.
Όταν έγινε «Ο Μάγος», έχασε όλους τους φίλους του και η τότε σύζυγός του τον εγκατέλειψε. «Για μένα ήταν διασκεδαστικό, αλλά όχι σε αυτήν. Εξακολουθεί να είναι έξαλλη». Έτσι, το 1974, μετακόμισε στο Christchurch.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα χρόνια στη Νέα Ζηλανδία
Όταν «Ο Μάγος» έφτασε στη Νέα Ζηλανδία, δεκαετία του 1970, είδε το Christchurch ως ένα «ρομαντικό όνειρο», ένα όμορφο μέρος μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο που ήταν απίθανο να αναπτυχθεί οικονομικά.
Μόλις έφτασε εκεί «εγκαταστάθηκε» στην πλατεία του καθεδρικού ναού, όπου στεκόταν σε μια σκάλα ντυμένος με διάφορα ρούχα επαινώντας τη Βρετανική Αυτοκρατορία και επικρίνοντας αυτό που αποκαλεί «ανδρικό σεξισμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχή, το συμβούλιο της πόλης στάθηκε επιφυλακτικό απέναντί του. Αρνήθηκε να τον διορίσει επίσημο μάγο της πόλης και δεν θα του έδινε τη γραπτή άδεια που χρειαζόταν για να μιλήσει στην πλατεία του Christchurch. Έτσι, ο μάγος έπαιξε «ανόητα παιχνίδια μαζί τους», φορούσε μάσκα αερίου και μιλούσε στα γαλλικά, ελπίζοντας ότι με αυτούς τους τρόπους δεν θα υπάγεται στους κανόνες.
«Από τότε είμαι ο πιο δημοφιλής άντρας στο Christchurch», ισχυρίζεται «Ο Μάγος» προσθέτοντας πως είναι παράλληλα ο «πιο μισητός άνθρωπος από τους γραφειοκράτες». Με το κύρος του να αυξάνεται, η αναγνώριση στο πρόσωπό του άρχισε να επισημοποιείται και έφθασε στο σημείο να πληρώνεται από τις Αρχές της πόλης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου, «Ο Μάγος» προωθεί τις τοπικές εκδηλώσεις και τον τουρισμό και μετέχει στην υποδοχή αξιωματούχων στην πόλη. Συνολικά δεν εργάζεται για πάνω από 200 ώρες τον χρόνο. Το 2009, «Ο Μάγος» έλαβε το Queen's Service Medal, μία από τις υψηλότερες τιμές στη Νέα Ζηλανδία. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω, σκέφτηκα ότι δεν θα συμβεί ποτέ», λέει.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια