Σε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι της Υεμένης προχώρησαν οι ΗΠΑ, στον απόηχο του σκανδάλου «SignalGate» και τη χρήση της κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Signal από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για τη συζήτηση ευαίσθητων στρατιωτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη.
Πρόκειται για «πιο έντονες και πιο εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με το Associated Press. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει μετακινηθεί από την αποκλειστική στόχευση στρατιωτικών θέσεων σε γειτονιές και σε κατοικημένες περιοχές. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη, μεταξύ των οποίων άμαχοι και παιδιά. O αμερικανικός στρατός δεν έχει αναγνωρίσει απώλειες αμάχων από τότε που άρχισαν οι επιδρομές πριν από μία εβδομάδα.
Το μοτίβο αυτό σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από την αμερικανική πολιτική επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, η οποία περιόρισε τις επιθέσεις της καθώς οι Άραβες σύμμαχοι προσπαθούσαν να επιτύχουν μια ξεχωριστή ειρήνη με τους Χούτι, και έρχεται μετά την ανακοίνωση των ανταρτών της Υεμένης -που πρόσκεινται στο Ιράν- ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων λόγω του τιμωρητικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.
Το σκάνδαλο «SignalGate» ξέσπασε αφού ο αρχισυντάκτης του The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, συμπεριλήφθηκε κατά λάθος σε μια ομαδική συνομιλία του Signal που προοριζόταν για τον συντονισμό της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη κατά των Χούτι. Η χρήση του Signal για τέτοιου είδους συζητήσεις υψηλού επιπέδου παραβίασε το καθιερωμένο πρωτόκολλο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ασφαλή κανάλια, όπως το δωμάτιο καταστάσεων του Λευκού Οίκου ή άκρως απόρρητες τηλεφωνικές γραμμές.
To «SignalGate» δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών από πλέυράς της κυβέρνησης Τραμπ, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να προστατεύει ευαίσθητες πληροφορίες
Η στρατιωτική επιχείρηση του Τραμπ εναντίον των Χούτι ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, σε κατοικημένες περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι. «Καμία τρομοκρατική δύναμη δεν θα εμποδίσει τα αμερικανικά εμπορικά και ναυτικά πλοία να πλέουν ελεύθερα στις πλωτές οδούς του κόσμου», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία ανακοίνωσε την εκστρατεία, λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνησή του χαρακτήρισε εκ νέου τους Χούτι «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».
Μέχρι στιγμής, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έχουν σκοτώσει 57 ανθρώπους, σύμφωνα με τους Χούτι.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιτρέπει επίσης στην Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία εποπτεύει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, να εξαπολύει επιθετικά πλήγματα κατά βούληση, αντί να υπογράφει ο Λευκός Οίκος για κάθε επίθεση, όπως υπό τον Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει περισσότερα χτυπήματα.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων με πυραύλους και drones των Χούτι, συμπεριλαμβανομένης της Πέμπτης, εξαπέλυσε επίσης τέσσερις γύρους αεροπορικών επιδρομών το 2024 και άλλον έναν τον Ιανουάριο.
Με πληροφορίες από Associated Press