Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς την Τετάρτη το προσωπικό εδάφους στην αεροπορική εταιρεία Lufthansa ξεκινά απεργία, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει πολλές πτήσεις.
Σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, η απεργία προγραμματίζεται να αρχίσει την Τετάρτη στις 4:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος) και να διαρκέσει ως τις 7:10 τοπική ώρα (08:10 ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη «για την αύξηση των πιέσεων» προς την διεύθυνση. Εξαιτίας της απεργίας αναμένεται να επηρεαστούν τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, του Αμβούργου, του Βερολίνου και του Ντίσελντορφ.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διευκρινιστεί πόσες πτήσεις θα ακυρωθούν, δήλωσε εκπρόσωπος της Lufthans, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «φυσικά, θα είναι πολλές». Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία ετοιμάζει το χρονοδιάγραμμα έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η απεργία μπορεί να έχει αντίκτυπο σε 3.000 πτήσεις την ημέρα.
Οι υπηρεσίες εδάφους είναι ένας από τους διάφορους κλάδους της Lufthansa που διαπραγματεύονται επί του παρόντος συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στις διαπραγματεύσεις το Verdi ζητεί αύξηση μισθών 12,5% για 25.000 εργαζόμενους, ή τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως για περίοδο 12 μηνών, συν μια εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Ο λόγος για τα συγκεκριμένα αιτήματα είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης και ο μεγάλος φόρτος εργασίας λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Επίσης, η απεργία των εργαζομένων στην ασφάλεια σε 11 μεγάλα αεροδρόμια της Γερμανίας που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πτήσεις να ακυρωθούν. Στην απεργία συμμετείχαν περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην ασφάλεια 11 αεροδρομίων της χώρας. Πρόκειται για τα αεροδρόμια σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Στουτγάρδη, Βρέμη, Αννόβερο, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Λειψία, Ερφούρτη και Δρέσδη. Από τα μεγάλα αεροδρόμια λειτούργησε μόνο αυτό του Μονάχου.
Υπενθυμίζεται ότι το συνδικάτο Ver.di προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από λίγες ημέρες, με τα μέσα μαζική μεταφοράς, λεωφορεία, τραμ και μετρό, να τραβούν χειρόφρενο. Σε πάνω από 80 πόλεις συμμετείχαν στις απεργίες περίπου 90.000 εργαζόμενοι για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν βελτίωση αποδοχών, μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στις βάρδιες και περισσότερη άδεια μετ’ αποδοχών. Η απεργία είχε ως αποτέλεσμα να «παραλύσουν» οι μετακινήσεις καθώς δεν πραγματοποιούνταν δρομολόγια λεωφορείων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP