Νέο αυστηρό μήνυμα στους Βρετανούς - Ο Βέλγος πρωθυπουργός τονίζει πως η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

Νέο αυστηρό μήνυμα στους Βρετανούς - Ο Βέλγος πρωθυπουργός τονίζει πως η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά Facebook Twitter
0

Η νέα ηγεσία της Βρετανίας δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αφού φύγει από την Ένωση και δεν τηρεί τα καθήκοντά του μέλους, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.


"Αν έχουμε έναν ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύει ότι μπορούν οι Βρετανοί να κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία αλληλεγγύη να ξέρουν ότι  αυτό δεν είναι δυνατόν", είπε ο Μισέλ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. "Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτό ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους ηγέτες του ΗΒ", πρόσθεσε.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του δείπνου από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τελευταίος υπέβαλε ήδη την παραίτησή του διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να κινήσει τη διαδικασία για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που είχε τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit υποστήριζε ότι η Βρετανία μπορεί να διατηρήσει πολλά από τα πλεονεκτήματα του ελευθέρου εμπορίου με τις άλλες 27 χώρες, χωρίς απαραιτήτως να είναι μέλος της και να τηρεί τους κανόνες της, όπως αυτόν της ελεύθερης διακίνησης προσώπων.


Οι σθεναροί υποστηρικτές του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το Βέλγιο, φοβούνται ότι τέτοιου είδους παραχωρήσεις προς το Λονδίνο μπορεί να ωθήσουν και άλλες χώρες να απαιτήσουν αντίστοιχη μεταχείριση, κάτι που θα οδηγούσε στη διάλυση της Ένωσης. "Δεν γίνεται να στείλεις ένα μήνυμα ότι θα ήταν δυνατόν να είσαι εκτός της Ευρώπης, χωρίς τα ενοχλητικά στοιχεία της και ταυτόχρονα να έχεις όλα τα πλεονεκτήματά της. Δεν γίνεται να λες «Σε χωρίζω, αλλά θα ζω μαζί σου για μερικές ημέρες τον χρόνο»" συνέχισε ο Μισέλ.


Η άρνηση του Κάμερον να θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό αποχώρησης προσφεύγοντας στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες που θεωρούν ότι η αβεβαιότητα μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο. "Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια σαφή κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα. Εκπλήσσομαι ελαφρώς που οι ηγέτες του ΗΒ και οι επικεφαλής του Brexit στο ΗΒ λένε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το δημοψήφισμα ήταν ένα ρίσκο αλλά τώρα υπάρχει μια απόφαση και θα πρέπει να αναλάβουμε τις συνέπειές του" πρόσθεσε ο Μισέλ.


Ο Βέλγος πρωθυπουργός, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, επανέλαβε ότι αν δεν ξεκινήσει το Λονδίνο τη διαδικασία της αποχώρησης, δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τη μελλοντική σχέση των δύο χωρών. Σημείωσε ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία με το Λονδίνο και ότι δεν θέλει να δει έναν κοντινό γείτονά του να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. "Όμως εγώ πληρώνομαι για να υπερασπίζομαι και να προστατεύω τα συμφέροντα της χώρας μου και του ευρωπαϊκού σχεδίου", κατέληξε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα παραδέχθηκε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς παρότι το κόστος θα είναι «άξιο της θυσίας»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Η Λάιβλι έχει καταθέσει αίτημα για απόρριψη της αγωγής του Μπαλντόνι, ενώ τη Δευτέρα οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα βρεθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης. Ούτε η Λάιβλι ούτε ο Μπαλντόνι αναμένεται να παραστούν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Διεθνή / Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από νέες ψηφιακές απειλές, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία
LIFO NEWSROOM
Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Διεθνή / Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, τα οικοδομικά υλικά και τα τρόφιμα
LIFO NEWSROOM