Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις του σήμερα κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί καμία από τις απαιτήσεις της Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια σημερινών του δηλώσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε ότι οι όροι μιας συμφωνίας με τη Χαμάς πρέπει να είναι ίδιοι με εκείνους της προηγούμενης εκεχειρίας και ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε ό,τι αφορά στους ομήρους που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς.
«Η Χαμάς έχει απαιτήσεις που δεν θα δεχθούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε συνάντηση που είχε σήμερα με βουλευτές του κόμματός του. Στις δηλώσεις του πρόσθεσε δε πως οι όροι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας «πρέπει να είναι όμοιοι με αυτούς της προηγούμενης» συμφωνίας εκεχειρίας, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο.
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: «Στοιχεία που υπογραμμίζουν τους δεσμούς της Urnwa με την τρομοκρατία»
Την απάντησή του σχετικά με τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής για την αξιολόγηση της «ουδετερότητας» της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά από τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί, έδωσε το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον ΟΗΕ για τη σύσταση της επιτροπής, ανέφερε πως «Το Ισραήλ θα καταθέσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τους δεσμούς της Urnwa με την τρομοκρατία». Σε ανάρτησή του στο X ανέφερε «Συγχαρητήρια στα Ηνωμένα Έθνη για τη συγκρότηση αυτής της ερευνητικής επιτροπής. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 12 από τους 30.000 εργαζομένους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, με έργο αυτής την αξιολόγηση της «ουδετερότητας» της Unrwa, και της λειτουργίας της μετά τις κατηγορίες εις βάρος εργαζομένων της υπηρεσίας.
Επικεφαλής της επιτροπής αυτής θα είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και η επιτροπή θα συνεργαστεί με τρία ερευνητικά κέντρα (Ινστιτούτο Raoul Wallenberg στη Σουηδία, Ινστιτούτο Chr. Michelsen στη Νορβηγία και Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIHR), τονίζεται σε δελτίο Τύπου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP