Σχεδόν ένα εκατομμύριο γουρούνια έχουν θανατωθεί μόνο στη Νιγηρία μετά την έξαρση που παρουσιάζει η αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Οι αγρότες κάνουν λόγο για καταστροφικές απώλειες κατηγορώντας τις αρχές για φτωχά μέτρα ελέγχου που ευνοούν την εξάπλωση της λοίμωξης σε ολόκληρη τη χώρα.
Η επιδημία ξεκίνησε γύρω από το Λάγος και τμήματα της γειτονικής πολιτείας Ogun στις αρχές του έτους, λένε οι χοιροτρόφοι, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε πολλά άλλα μέρη της χώρας.
Ελλείψει επίσημων στοιχείων, οι αγρότες υπολόγισαν ότι περίπου ένα εκατομμύριο χοίροι έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής.
Αγρότης στο Oke-Aro με έδρα το Λάγος, δήλωσε ότι ο συνεταιρισμός στην περιοχή από μόνος του είχε σφαγιάσει περίπου 500.000 χοίρους. Μέχρι στιγμής ο ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 36 κρατών της Νιγηρίας.
Την τελευταία δεκαετία, η νόσος εμφανίστηκε τακτικά σε διάφορα μέρη της Αφρικής. Μεταξύ 2016 και 2019, αναφέρθηκαν περισσότερα από 60 κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο.
Όμως, το πρόσφατο κύμα λοιμώξεων είναι μακράν το χειρότερο. «Δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Αυτό είναι το χειρότερο και μεγαλύτερο ξέσπασμα που έχουμε δει ποτέ », λέει ο Ayo Omirin, ένας χοιροτρόφος στο Oke-Aro, ο οποίος έχει χάσει περισσότερα από 600 από τους 800 συνολικά γουρούνια που είχε.
Οι αγρότες που μίλησαν στο Guardian υπολόγισαν ότι η βιομηχανία χοίρων στη χώρα έχει χάσει έως και 40 εκατ. λίρες και ότι κινδυνεύουν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.
Το ξέσπασμα έρχεται ταυτόχρονα με τον κορωναϊό, ο οποίος έχει μολύνει 17.148 άτομα και οδήγησε σε 455 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Νιγηρίας.
Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της χοιροτροφίας έχει αυξηθεί στη Νιγηρία. Θεωρείται ως απόδραση από τη φτώχεια για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και είναι επίσης δημοφιλής στη διευρυμένη μεσαία τάξη.
Μέχρι το 2009, ο πληθυσμός των χοίρων είχε αυξηθεί από 2 εκατ. που ήταν το 1984 σε πάνω από 7 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας (NVRI). Οι αριθμοί πιθανότατα έχουν διπλασιαστεί από τότε.
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποια δράση στην κρίση ωστόσο, οι αγρότες λένε ότι οι συνθήκες ανάκαμψης ή αντιστάθμισης των απωλειών είναι δύσκολες.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά σε χοίρους και αγριόχοιρους το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχεδόν 100% και δεν υπάρχει εμβόλιο.
Η ασφάλεια εξαρτάται από τον έλεγχο της κίνησης των ζώων και τη διασφάλιση της υγιεινής σε αγροκτήματα και σφαγεία. Στη Νιγηρία, πολλά χοιροτροφεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτό.
Με πληροφορίες του Guardian
σχόλια