Δικαστήριο δικαίωσε τον Σάσα Μπάρον Κοέν εξετάζοντας την έφεση του πρώην δικαστή Ρόι Μουρ που έχει κατηγορήσει τον Βρετανό κωμικό για δυσφήμιση, επειδή τον παρουσίασε ψευδώς ως παιδόφιλο σε συνέντευξη για το σόου «Who Is America?».
Με ψήφους 3-0 εφετείο του Μανχάταν έκρινε ότι η συνέντευξη ήταν συνταγματικά προστατευμένος λόγος, συμφωνώντας με την πρωτόδικη απόφαση ότι επρόκειτο «καθαρά για κωμωδία και κανένας λογικός τηλεθεατής δεν θα συμπέραινε κάτι διαφορετικό».
Επίσης, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Μουρ παραιτήθηκε του δικαιώματός του να προχωρήσει στην αγωγή ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν υπέγραψε μια τυπική συμφωνία συναίνεσης πριν από τη συνέντευξη, η οποία ήξερε ότι θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Επιπλέον, απορρίφθηκαν σχετικοί ισχυρισμοί και της συζύγου του Μουρ, Κέιλα.
Ο δικηγόρος των Μουρ, Λάρι Κλέιμαν, χαρακτήρισε «παρωδία» την απόφαση, ενώ το ζευγάρι θα ζητήσει από το εφετείο να επανεξετάσει την απόφαση, κάτι που σπάνια κάνει.
«Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης, φαίνεται ότι η επιπόλαιη αγωγή του κ. Μουρ επιτέλους έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο Ράσελ Σμιθ, δικηγόρος του Σάσα Μπάρον Κοέν.
Η επίμαχη συνέντευξη έγινε στην Ουάσινγκτον, όπου ο 75χρονος Μουρ ανέμενε να λάβει βραβείο για την υποστήριξή του στο Ισραήλ. Ο κωμικός, υποδυόμενος έναν Ισραηλινό ειδικό επί της αντιτρομοκρατίας, τον φανταστικό χαρακτήρα Έραν Μόραντ, έβγαλε μία «συσκευή» που υποτίθεται ότι έβρισκε παιδόφιλους, εντοπίζοντας ένα ένζυμο που εκκρίνεται «τρεις φορές πάνω από το επίπεδο των μη διεστραμμένων». Όταν κούνησε τη συσκευή κοντά στον Μουρ, αυτή έβγαλε έναν ήχο και ο πρώην δικαστής αποχώρησε.
Η συνέντευξη έγινε αφότου ο Μουρ, Ρεπουμπλικάνος πρώην αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, έχασε την «κούρσα» του 2017 για τη Γερουσία στην εν λόγω πολιτεία, έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά προς έφηβες όταν ο ίδιος ήταν περίπου 30 ετών. Ισχυρισμούς που ο ίδιος απέρριψε.
Παρότι στο σόου του Μπάρον Κοέν έγινε αναφορά σε αυτές τις κατηγορίες, το εφετείο έκρινε ότι ακόμη κι αν ο κωμικός υπονόησε ότι πίστευε όσους κατηγορούσαν τον Μουρ, κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πίστευε ότι η «προφανώς συσκευή- παρωδία του εντοπισμού παιδόφιλων» λειτουργούσε πράγματι.
«Το χιούμορ είναι ένα σημαντικό μέσο για τη νόμιμη έκφραση και βασικό για την ευημερία των ατόμων, της κοινωνίας και της κυβέρνησής τους», επεσήμανε το δικαστήριο.
Με πληροφορίες από Reuters