«Νομίζαμε ότι ήταν μπάλα» - Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν παιδιά στην Ινδία

«Νομίσαμε ότι ήταν μπάλα» - Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν παιδιά στην Ινδία Facebook Twitter
Παιδιά στην Ινδία/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον 565 παιδιά στο ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από αυτοσχέδιες βόμβες, όπως αποκάλυψε έρευνα του BBC Eye.

Οι φονικές αυτές συσκευές, που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως μέσο εκφοβισμού στη βίαιη πολιτική σκηνή της Δυτικής Βεγγάλης, συνδέονται συχνά με εκλογικές περιόδους, όταν κρύβονται σε δημόσιους χώρους για να τρομοκρατήσουν πολιτικούς αντιπάλους. Δυστυχώς, πολλά παιδιά βρίσκουν και παίζουν με αυτές τις βόμβες, με καταστροφικές συνέπειες.

Το 1996, έξι αγόρια έπαιζαν κρίκετ σε μια παραγκούπολη της Καλκούτας όταν βρήκαν αυτοσχέδιες βόμβες σε μια μαύρη πλαστική σακούλα. Όταν μία από αυτές χρησιμοποιήθηκε ως μπάλα, εξερράγη, αφήνοντας δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες. Ο Πούτσου Σαρντάρ, τότε εννέα ετών, υπέστη σοβαρά τραύματα και πέρασε μήνες στο νοσοκομείο.

Το 2018, η Πουλάμι Χάλντερ, επτά ετών, βρήκε μια βόμβα που έμοιαζε με μπάλα ενώ μάζευε λουλούδια. Όταν εξερράγη, έχασε το αριστερό της χέρι. Παρόμοια τύχη είχε η Σαμπίνα Κατούν, που το 2020 τραυματίστηκε σοβαρά όταν σκόνταψε πάνω σε βόμβα ενώ έβγαζε τα ζώα της για βοσκή.

«Νομίσαμε ότι ήταν μπάλα» - Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν παιδιά στην Ινδία Facebook Twitter

Αριθμοί που σοκάρουν

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, από το 1996 έως το 2024, τουλάχιστον 565 παιδιά έχουν πέσει θύματα αυτών των βομβών, με 94 να χάνουν τη ζωή τους και 471 να τραυματίζονται. Σχεδόν το 60% των περιστατικών αφορούσαν παιδιά που έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους.

Παρότι οι αυτοσχέδιες βόμβες έχουν μακρά ιστορία στη Δυτική Βεγγάλη, καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν παραδέχεται τη χρήση τους. Το Trinamool Congress και το Bharatiya Janata Party αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ τα Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) και το Κόμμα του Κογκρέσου καταδίκασαν τη χρήση βίας.

Ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, Πανκάτζ Ντάτα, δήλωσε: «Η εκτεταμένη χρήση βόμβων στις εκλογές είναι ένα τραγικό παράδειγμα της κατάχρησης της παιδικής ηλικίας στη Δυτική Βεγγάλη».
Η Πουλάμι, τώρα 13 ετών, και η Σαμπίνα, 14, έχουν μάθει να ζουν με τις απώλειές τους. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο και ονειρεύονται να γίνουν δασκάλες. Ωστόσο, οι πληγές τους παραμένουν, σωματικές και ψυχολογικές.

Η Πουλάμι δηλώνει: «Αυτοί που έβαλαν τις βόμβες είναι ακόμα ελεύθεροι. Κανένα παιδί δεν πρέπει να περάσει ό,τι περάσαμε εμείς».

Η έρευνα του BBC φωτίζει την τραγωδία που παραμένει ανοιχτή πληγή στη Δυτική Βεγγάλη, ζητώντας απαντήσεις για ένα ζήτημα που έχει αφήσει βαθιά σημάδια σε μια ολόκληρη γενιά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM