Το βρετανικό δίκτυο BBC κατηγορείται πως «προωθεί την αυτοκτονία» σε ένα νέο, αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ που αφηγείται τους τελευταίους μήνες ζωής και το τραγικό φινάλε του 57χρονου Simon Binner σε μία κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ελβετία.
Το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «How to Die: Simon's Choice» καταγράφει τη δεκάμηνη πορεία του προς την αυτοκτονία, δείχνοντας τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις στον Binner, αλλά και τις αντιδράσεις της οικογένειας του από τη στιγμή που ο ίδιος διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Μια σπάνια, ανίατη ασθένεια που οδηγεί σταδιακά σε ολική μυική ατροφία.
Σύμφωνα με τη «Daily Mail», το ντοκιμαντέρ που προέβαλλε το θάνατο (σ.σ. όχι την ακριβή στιγμή που πεθαίνει ο Binner), καθώς και τις σκηνές αμέσως μετά τη διαδικασία όπου το σώμα τοποθετείται στο φέρετρο, παρακολούθησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Εκπρόσωπος της «Care Not Killing», οργάνωσης που αντιτίθεται στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ «βαθιά ανησυχητικό».
«Εγείρει σοβαρές ανησυχίες για εμάς» τόνισε ο sAlister Thompson στην Daily Mail. «Δείχνοντας σκηνές σαν αυτές σε κανάλι πανεθνικής εμβέλειας ρισκάρεις ο κόσμος να αλλάξει άποψη για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και να θέσει στο περιθώριο τις εναλλακτικές που υπάρχουν, όπως η νοσηλεία σε ξενώνες ανακούφισης και φροντίδας».
«Δίνει την εντύπωση πως αν έχεις κινητικά προβλήματα ή υποφέρεις από κάποια ανίατη ασθένεια, η ζωή σου δεν έχει αξία και πρέπει να την τερματίσεις. Η αυτοκτονία είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου νέων ανθρώπων στη χώρα και όσο περισσότερο "φυσιολογική" παρουσιάζεται, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα την βλέπουν ως μία μορφή διεξόδου», καταλήγει ο Thompson.
O Simon Binner από το Surrey, πέθανε σε ηλικία 57 ετών στο ίδρυμα «Eternal Spirit» στη Βασιλεία της Ελβετίας. Όταν έφτασε στην κλινική, ήταν σχεδόν αδύνατον να μιλήσει, δυσκολευόταν να περπατήσει και είχε χάσει μέρος της κινητικής λειτουργίας των χεριών του. Τις εβδομάδες πριν από το θάνατο του, και συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου, είχε προσπαθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Στη Βρετανία, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο στην Ελβετία. Περίπου ένα άτομο κάθε δυο βδομάδες ταξιδεύει μέχρι τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης για να υποβληθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία κοστίζει 7.000 λίρες και προϋποθέτει την διενέργεια πολλαπλών συνεντεύξεων με γιατρούς, καθώς και γραπτή συναίνεση από τον ασθενή.
Η «Daily Mail» αναφέρει ακόμη πως η χήρα του Binner, Debbie, τον παρακάλεσε να μην βάλει τέρμα στη ζωή του, αλλά κατέληξε στην άποψη πως μία υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι το «μικρότερο από δύο κακά».
Εκπρόσωπος του BBC εξήγησε στον «The Independent»: «Είναι ένα ευαίσθητης σημασίας ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την εμπειρία μιας οικογένειας μέσα από τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και εξερευνά κάποια από τα δύσκολα ερωτήματα που βρίσκονται στην καρδιά αυτού του βαθιά διχαστικού θέματος».
«Το ντοκιμαντέρ δεν υποστηρίζει καμία από τις δυο πλευρές, ούτε φιλοδοξεί να παρουσιάσει το ντιμπέιτ».
σχόλια