Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε δήλωσε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να προχωρήσει στην έρευνα εναντίον του για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τονίζοντας ότι προτιμά να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, παρά στη φυλακή.
Εντούτοις, ο 72χρονος πρόεδρος, περιβόητος για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις και την περιφρόνηση της διεθνούς πίεσης και κριτικής που του ασκείται, αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ να του απαγγείλει κατηγορίες για τα εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου εναντίον των ναρκωτικών που έχει κηρύξει με την εκλογή του το 2016.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να σκοτώνει υπόπτους χρήστες και διακινητές ναρκωτικών.
Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για την εκστρατεία του Ντουτέρτε και επιδιώκει να διαπιστώσει κατά πόσον έχει δικαιοδοσία και αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Θα ζητήσω να έχω το σπάνιο προνόμιο να μιλήσω σε σας. Μόνο οι δυο μας στο δωμάτιο», δήλωσε ο Ντουτέρτε σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στην Μπενσούντα.
«Σας καλωσορίζω. Αν θέλετε να με κρίνεται ένοχο, προχωρήστε. Ας είναι. Βρείτε μια χώρα όπου σκοτώνουν ανθρώπους τους στο εκτελεστικό απόσπασμα και είμαι έτοιμος».
«Αν με σύρετε σε έναν παραλογισμό δικών, δεν χρειάζεται. Προχωρήστε με την έρευνά σας. Κρίνετε με ένοχο, βεβαίως. Μπορείτε να το κάνετε».
Περίπου 4.000 φερόμενοι διακινητές και χρήστες ναρκωτικών έχουν φονευθεί από την αστυνομία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Φιλιππινέζου που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος και κατηγορούν την αστυνομία για συγκαλύψεις και συστηματικές εκτελέσεις. Η αστυνομία και η κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες.
Η προκαταρκτική έρευνα αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα που εισαγγελέας του ΔΠΔ λαμβάνει όταν εξετάζει κατά πόσον μια υπόθεση σε μια χώρα μέλος μπορεί να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters
σχόλια