Όλοι γνωρίζουν πια την αρνητική επίδραση των social media στην ψυχολογία των ατόμων και δη των νεαρότερων σε ηλικία πληθυσμών. Θα μπορούσαν, όμως, τα ίδια μας τα κινητά και το ανηλεές σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα να μας σώσει με κάποιον τρόπο από την κατάθλιψη;
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ισχυρίζονται πως ναι, μέσω μίας έξυπνης εφαρμογής που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο χρήστης στα ερεθίσματα και τις πληροφορίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Με την κατάθλιψη να κάνει θραύση στους έφηβους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 65% από το 2013 έως σήμερα, η εφαρμογή φαντάζει τουλάχιστον σωτήρια, καθώς θα «μετρά» τις αλλαγές στις ώρες χρήσης του κινητού από τους εφήβους, τη συχνότητα και το είδος των απαντήσεων τους στα social, ενώ στόχος είναι να υπάρχουν και ειδοποιήσεις.
Τι είδους; Εφ' όσον η έξυπνη εφαρμογή αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα ή σημάδια που μαρτυρούν αυτοκτονικό ιδεασμό, θα στέλνει ειδικά alerts στις συσκευές κινητών των γονιών των εφήβων και θα προωθεί υλικό στήριξης μέσω μηνυμάτων ή ακόμη και τηλεφωνημάτων υποστήριξης από ψυχολόγους προς τον έφηβο.
Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι στις μέρες μας ένας έφηβος αφιερώνει περίπου 5 ώρες από την ημέρα του στη χρήση κοινωνικών δικτύων...
σχόλια