Με διακαναλική συνέντευξη-διάγγελμα για τα όσα έγιναν στο Μοντ Πελεράν ενημέρωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τον κυπριακό λαό.
«Θα ευχόμουν η συνάντηση θα ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμούς ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας», είπε αρχικά ο πρόεδρος και συνέχισε αναλύοντας τις θέσει της Κύπρου και της κινήσεις που θα γίνουν για τη διαχείριση της επόμενης μέρας.
Παρά την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε απόψε την αποφασιστικότητά του, με σεβασμό πάντα στις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να γίνει επανέρναξη του διαλόγου.
«Oυδέποτε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δημιούργησε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα και εκτιμήσεις και τόνισε πως έχει άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Τι είπε ο κος Αναστασιάδης:
Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την Τ/κ πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Και εξέφρασα ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τ/κ που θα έμεναν υπό ε/κ διοίκηση και τους ε/κ που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.
Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των ΗΕ να υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.
Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τ/κ μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν.
Η Τ/κ πλευρά κατ' αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ε/κ που θα επέστρεφαν τις 55 χιλιάδες και έφτασε μέχρι τις 65000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση.
Κατέβαλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη στιγμή. Η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας.
Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.
Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που μας παρήσχε.
Διαδικασία ερωτήσεων
Για το αν θα συνεχίσει τον διάλογο με τον ίδιο Ακιντζί. Η ρητορική της Τουρκίας να στραφεί εμπράκτως προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαραίτητη προϋπόθεση η συμβολή της Τουρκίας για να συνεχιστεί ο διάλογος. Μίλησα με Τουσκ, Γιούνκερ και Μπάιντεν και στις 10μ.μ. θα συνομιλήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να απαντήσω ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε σε πολυμερή γι' αυτό ζήτησα διακοπή στις συνομιλίες. Εξάντλησα κάθε όριο στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό, αρκεί να μην αφορούσε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Ελληνοκυπρίους.
Η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες και ότι υπάρχει προοπτική για να υπάρξει θετική εξέλιξη.
Η μη λύση δεν είναι λύση, συνεχίζουμε τον αγώνα.
Υπήρξε άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τακτική η επικοινωνία κι αυτό που ένιωθα ότι ήταν εύλογη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είχα υποχρέωση να το υπερασπιστώ.
Καταβάλλονται από όλες τις πλευρές προσπάθειες για να συνεχιστεί ο διάλογος επί των κριτηρίων του εδαφικού.
Διαδικασία ερωτήσεων
Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να απαντήσω ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε σε πολυμερή γι' αυτό ζήτησα διακοπη στις συνομιλίες. Εξάντλησα κάθε όριο στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό, αρκεί να μην αφορούσε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους τον κυπριακό ελληνισμό.
Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες και ότι υπάρχει προοπτική για να υπάρξει θετική εξέλιξη. Η μη λύση δεν είναι λύση, συνεχίζουμε τον αγώνα.
Δήλωσε επίσης πως δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει το εδαφικό στο πλαίσιο πολυμερούς.
Στη συνέχεια απάντησε σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στην διαπραγμάτυση και είπε πως υπήρξε άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τακτική επικοινωνία και πως αυτό που ένιωθε ήταν ότι ήταν εύλογη η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο κ. Ακιντζί προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα αιτήματα της τ/κ κοινότητας και όσα περιθώρια του εδίνονταν. Το ίδιο έκανα κι εγώ.» είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση και τόνισε πως δεν έδωσε ποτέ την εικόνα ότι είναι «εύκολος στις διαπραγματεύσεις».
«Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω την προσπάθεια για αποκατάσταση της αδικίας. Δεν παραγνώριζα τις ανησυχίες και της άλλης πλευράς. Με τον ίδιο δημιουργικό τρόπο να προχωρήσει και η άλλη πλευρά. Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα ενόσω βρίσκεται στα δικά μου χέρια», κατέληξε κλέινοντας τη συνέντευξη.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ philenews