Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, επιβεβαίωσε πως προσφέρεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ προκειμένου να εκδοθεί εκεί, μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην μέλος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που καταδικάστηκε διότι παρέδωσε πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο.
Ωστόσο, μιλώντας από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, ο Ασάνζ διευκρίνισε πως πρέπει να γίνουν πολλές συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον του πριν αποφυλακιστεί η Μάνινγκ. «Υπήρξα πάντα πρόθυμος να πάω στις ΗΠΑ με την προϋπόθεση να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μου» είπε ο Ασάνζ.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου και παραμένει εκεί από τον Ιούνιο του 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται.
«Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στη Μάνινγκ, ο Ασάνζ δέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ παρά το ότι (σ.σ. η υπόθεση για την οποία απειλεί πάντοτε να τον δικάσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο ιστότοπος WikiLeaks μέσω Twitter. Ερωτηθείς σήμερα, αν τώρα θα έφευγε από την πρεσβεία, ο Ασάνζ είπε: «Στηρίζω όλα όσα είπα, συμπεριλαμβανομένης και της προσφοράς να πάω στις ΗΠΑ αν η ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ μειωνόταν».
Ο Ασάνζ πρόσθεσε πως εδώ και επτά χρόνια γίνεται προσπάθεια να συσταθεί κατηγορητήριο εναντίον του ιδίου αλλά του WikiLeaks στις ΗΠΑ και πως το όνομά του υπάρχει σε διάφορα εντάλματα και κλητεύσεις. «Από φέτος είναι ενεργό και σε εξέλιξη. Αν χρειαστεί να πάω στις ΗΠΑ προκειμένου να ξεφορτωθώ αυτήν την υπόθεση και να κάνω το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε να επιβάλλουν κυρώσεις είτε να με εκδώσουν είτε να με απαλλάξουν, τότε ενδιαφερόμαστε στο να εξετάσουμε και αυτό το ενδεχόμενο» σημείωσε ο Ασάνζ.
Όπως είπε, το μόνο που απομένει είναι να διαπιστωθεί αν το το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ θα χειριστεί την υπόθεση διαφορετικά από ό,τι το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με τον Ασάνζ, το γεγονός πως ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ευθέως την ύπαρξη κατηγορητηρίου είναι «ηθελημένη προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για να κρατήσουν εμένα και το WikiLeaks σε καθεστώς αβεβαιότητας, κάνοντας κατάχρηση της διαδικασίας για να έχουν ψυχολογικό όφελος».
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος επέμεινε πως η προσφορά του Ασάνζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ αν μειωνόταν η ποινή της Μάνινγκ δεν επηρέασε καθόλου την απόφαση του Ομπάμα.
Η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών διότι παρέδωσε στον WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ίδια είχε αναλάβει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση των εγγράφων και έχει περάσει ήδη επτά χρόνια στη φυλακή. Μετά την απόφαση του Ομπάμα, η transgender στρατιωτικός, που ήταν στο παρελθόν γνωστή ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, θα αποφυλακιστεί την 17η Μαΐου.