Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη

Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε για πρώτη φορά την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιείται στη Σαμόα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών τους.

Ο Βρετανός μονάρχης κατά την ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στις εκκλήσεις ορισμένων εκ των ηγετών για οικονομικές αποζημιώσεις στις χώρες που επλήγησαν από τη δουλεία αλλά αναγνώρισε τις «οδυνηρές πτυχές» του παρελθόντος της Βρετανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς από εμάς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε... να μάθουμε τα μαθήματά του».

Ο βασιλιάς Κάρολος στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, στην κλιματική κρίση, στις προκλήσεις της ανάπτυξης και απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός μονάρχης συμμετέχει ως βασιλιάς στη διετή Συνάντηση Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM), η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Όμως, αν και πολλοί από τους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής ήλπιζαν πως ο βασιλιάς Κάρολος θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του ως ευκαιρία για να ζητήσει συγγνώμη για το αποικιακό παρελθόν της πάλαι ποτέ ένδοξης βρετανικής αυτοκρατορίας, αυτό δεν συνέβη.  Αντίθετα, ο 75χρονος μονάρχης, αν και φάνηκε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των ηγετών, απέφυγε να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα.

«Καταλαβαίνω ακούγοντας ανθρώπους σε όλη την Κοινοπολιτεία πως συνεχίζουν να αντηχούν οι πιο οδυνηρές πτυχές του παρελθόντος μας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την ιστορία μας για να μας καθοδηγήσει να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο μέλλον. «Όπου υπάρχουν ανισότητες πρέπει να βρούμε τους σωστούς τρόπους και τη σωστή γλώσσα για να τις αντιμετωπίσουμε. Καθώς κοιτάζουμε σε όλο τον κόσμο και εξετάζουμε τις πολλές και βαθιά ανησυχητικές προκλήσεις του, ας επιλέξουμε μέσα στην οικογένειά μας της Κοινοπολιτείας, τη γλώσσα της κοινότητας και του σεβασμού και ας απορρίψουμε τη γλώσσα του διχασμού», ανέφερε στην ομιλία του ο Βρετανός μονάρχης.

Μπαχάμες: «Η φρίκη της δουλείας άφησε μια βαθιά πληγή γενεών στις κοινότητές μας»

Ηγέτες αφρικανικών κρατών και κρατών της Καραϊβικής έχουν ζητήσει από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώσεις για τη δουλεία την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ο Φίλιπ Ντέιβις, πρωθυπουργός στις Μπαχάμες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως μια συζήτηση για το παρελθόν είναι ζωτικής σημασίας.

«Έφτασε η ώρα να έχουμε έναν πραγματικό διάλογο για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα ιστορικά λάθη. Η επανορθωτική δικαιοσύνη δεν είναι μια εύκολη συζήτηση, αλλά είναι σημαντική. Η φρίκη της δουλείας άφησε μια βαθιά πληγή γενεών στις κοινότητές μας και ο αγώνας για δικαιοσύνη και επανορθωτική δικαιοσύνη δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Ντέιβις.

Την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο, απέκλεισε να συζητήσει το θέμα των αποζημιώσεων για το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη δουλεία, όταν δέχθηκε πιέσεις από ηγέτες κρατών της Κοινοπολιτείας - ειδικότερα από χώρες της Καραϊβικής - για τη διεξαγωγή μιας ειλικρινούς συζήτησης με επίκεντρο το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας. 

Σύμφωνα με τον Guardian η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί συγγνώμη από τη Βρετανία στις πρώην αποικίες της ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε την Πέμπτη στο BBC για το θέμα: «Η γενιά μας μπορεί να πει πως το δουλεμπόριο και η πρακτική (της δουλείας) ήταν απεχθής και πρέπει να συζητήσουμε για την ιστορία μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, αλλά σίγουρα πρέπει να μιλήσουμε για την ιστορία μας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM