Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται - ίσως - κομβικής σημασίας για το μέλλον της βρετανικής αυτοκρατορίας, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος Γ' προεδρεύει σε μια σύνοδο 55 εθνών που συνδέεται με τα «απομεινάρια» της.
Η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM), που φιλοξενείται από τη Σαμόα, θα παρακολουθηθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. Ωστόσο, μια ματιά στη λίστα των φετινών προσκεκλημένων αποκαλύπτει πόσο έχει μειωθεί η συγκεντρωτική δύναμη του βασιλιά Κάρολου. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, δύο από τους ισχυρότερους ηγέτες της Κοινοπολιτείας, αποφάσισαν να παραλείψουν τη σύνοδο για να παρευρεθούν στη συνάντηση των BRICS — μια ξεχωριστή συνάντηση αναδυόμενων οικονομιών που φιλοξενεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Καζάν, όπου παρευρίσκεται και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Η Σρι Λάνκα, η οποία αυτή την εβδομάδα αιτείται να ενταχθεί στους BRICS, δεν θα στείλει ούτε τον πρωθυπουργό ούτε τον υπουργό Εξωτερικών στη Σαμόα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας στο Λονδίνο.
Ούτε ο Καναδάς, στενός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος του δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών "Five Eyes", θα στείλει τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών στη CHOGM. Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Καναδά θα είναι η Ύπατη Αρμοστής του Καναδά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επιβεβαίωσε Καναδός αξιωματούχος.
Ακόμη και το ταξίδι του Στάρμερ — το πρώτο του στις πρώην αποικίες της Βρετανίας στο νότιο ημισφαίριο — έχει περικοπεί. Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε τα σχέδια για στάση στην Αυστραλία, καθώς οι σύμβουλοί του φοβήθηκαν ότι θα παρέμενε εκτός χώρας για πολύ καιρό πριν την ανακοίνωση ενός κρίσιμου οικονομικού πακέτου στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της 28ωρης πτήσης του προς τη Σαμόα το βράδυ της Τρίτης, ο Στάρμερ εμφανίστηκε με καλή διάθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με δύο βουλευτές, αναφέρθηκε στις μεγάλες ώρες πτήσης της συνόδου σε συζητήσεις με συναδέλφους του. Το ταξίδι των 9.400 μιλίων προς κάθε κατεύθυνση είναι μακράν το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιήσει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Politico.
«Δεν είναι βασιλιάς μου»
«Όχι ο δικός μου βασιλιάς»: Ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος αντιμετώπισε δυσκολίες με τον τεράστιο χρόνο πτήσης, αν και κατάφερε να φτάσει στην Αυστραλία πριν από τη φετινή σύνοδο, παρά την ανάρρωσή του από καρκίνο.
Ο Κάρολος, επίσημα επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, παραμένει βασιλιάς σε 14 χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, η κατάσταση δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τη «χαλαρή» ισχύ της Βρετανίας. Το 2021, τα Νησιά Μπαρμπέιντος έγιναν δημοκρατία, και η Τζαμάικα σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους το επόμενο έτος.
Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε και πάλι τη Δευτέρα, όταν ένας γερουσιαστής αυτόχθονων στην Αυστραλία διέκοψε τον Κάρολο, φωνάζοντας επανειλημμένα «όχι ο δικός μου βασιλιάς» και απαιτώντας: «Δώστε μας πίσω αυτά που μας κλέψατε — τα κόκαλά μας, τα κρανία μας, τα παιδιά μας, τους ανθρώπους μας».
Μέχρι στιγμής, οι φιλοδοξίες των περισσότερων βασιλείων να γίνουν δημοκρατίες συζητούνται συχνά, αλλά σπάνια υλοποιούνται, όπως σημειώνει ο Harshan Kumarasingham, ανώτερος ερευνητής στο Institute of Commonwealth Studies.
Η Αυστραλία ανέστειλε νωρίτερα φέτος την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτεύματος, παρά την έντονη συζήτηση κατά την επίσκεψη του βασιλιά και τις προσπάθειες των δημοκρατικών να πουλήσουν αναμνηστικά που χαρακτήριζαν το ταξίδι ως "αποχαιρετιστήρια περιοδεία" του Καρόλου. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της NewsCorp έδειξε ότι μόνο το 33% των Αυστραλών επιθυμεί να ζήσει σε μια δημοκρατία.
Η θεματολογία της φετινής συνόδου, «Ένα ανθεκτικό κοινό μέλλον: Μεταμορφώνοντας την Κοινοπολιτεία μας», δύσκολα θα πείσει τους επικριτές που βλέπουν την CHOGM ως μια πλατωνική συνάντηση με όλο και λιγότερο ενδιαφερόμενα μέλη.
Με πληροφορίες από Politico