Ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης αποθεώθηκε διεθνώς για τη νέα μέθοδο που ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του, ως προς την αφαίρεση όγκων του εγκεφάλου μέσω του φρυδιού.
Ο Έλληνας νευροχειρούργος περιέγραψε την διαδικασία της παγκόσμιας πρωτοτυπίας για την αφαίρεση όγκων εγκεφάλου, ενώ απάντησε και για τους λόγους που ζει και εργάζεται στο Αμπερντίν της Σκωτίας και όχι στην πατρίδα του.
«Έχουμε τροποποιήσει την τεχνική χειρουργικής εγκεφάλου όγκων μέσω του φρυδιού και την έχουμε εξελίξει για να μπορέσουμε να καλύψουμε φάσμα πάρα πολύ πολύπλοκων και μεγάλων σε μέγεθος όγκων εγκεφάλου, οι οποίοι επηρεάζουν τις πιο βασικές λειτουργίες μας, την όρασή μας την κινητικότητά μας, ακόμη και την ψυχή και τη νοημοσύνη μας, τον χαρακτήρα μας. Έχουμε καταφέρει να αφαιρέσουμε αυτούς όγκους μέσα από ελάχιστα επεμβατική τεχνική και το τεράστιο πλεονέκτημα είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι μέχρι και την επόμενη ημέρα» είπε μέσω σύνδεσης με την εκπομπή «Αταίριαστοι».
Στο μεταξύ, επισήμανε ότι: «Συνήθως και ευτυχώς οι όγκοι εγκεφάλου σε αυτή την περιοχή είναι καλοήθεις αλλά έχουμε εγχειρίσει και πάρα πολλούς με κακοήθεις».
Αφαίρεση όγκου από το φρύδι: Η διαδικασία της επέμβασης
Περιγράφοντας, πώς αφαιρείται ένας όγκος μέσα από τομή στο φρύδι, ο Αναστάσιος Γιαμουριάδης, εξήγησε:
«Η τομή είναι μέσα από το φρύδι και πηγαίνει λίγο στο πλάι του φρυδιού, χρησιμοποιούμε πάρα πολύ προηγμένη τεχνολογία, μικροσκόπια, ενδοσκόπια, ειδικά εργαλεία να αφαιρέσουμε τους όγκους. Έχω ερωτηθεί πολύ αυτή την εβδομάδα αν βγάζω όγκο μεγέθους πορτοκαλιού από τον εγκέφαλο. Όχι, έχουμε εργαλεία τα οποία τα χρησιμοποιούμε πάρα πού προσεκτικά και αφαιρούμε τον όγκο κομμάτι - κομμάτι.
Επειδή αυτί οι όγκοι είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι με τα οπτικά νεύρα και τα πι ο βασικά αγγεία του σώματός μας, όπως οι καρωτίδες αρτηρίες και πάρα πολύ μικρά ευαίσθητα αγγεία, το τελευταίο μέρος του χειρουργείου για να αφαιρεθεί τελείως ο όγκος, είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι και με τα ειδικά εργαλεία, αφαιρούμε. Συνήθως το χειρουργείο για έναν όγκο μέτριου μεγέθους θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις με πέντε ώρες».
Τέλος, ο Αναστάσιος Γιαμουρίδης ρωτήθηκε γιατί βρίσκεται στο Αμπερντίν της Σκωτίας και όχι στην πατρίδα του.
Η απάντησή του ήταν: «Έτσι ήρθαν τα πράγματα με έφερε η ζωή στο Αμπερτίν. 'Έφυγα από τη χώρα μου πριν 20 χρόνια. Το Αμπερτίν είναι το σωστό μέρος τη σωστή στιγμή για να αναπτύξουμε αυτή την τεχνική και για να προσφέρω στην οικογένειά μου μια καλή ποιότητα ζωής.
Ελπίζω σύντομα, νωρίς αυτό το έτος να μπορέσουμε να βοηθήσομε Έλληνες ασθενείς μέσω αυτής της τεχνικής και πολύ σημαντικό, να εκπαιδεύσουμε συναδέλφους».