Ο Justin Welby, αρχιεπίσκοπος του Canterbury και ηγέτης της παγκόσμιας αγγλικανικής εκκλησίας, προσπάθησε να κατευνάσει τους συντηρητικούς επισκόπους σε όλο τον κόσμο «επιβεβαιώνοντας την εγκυρότητα» μιας δήλωσης του 1998 ότι το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι αμαρτία.
Μιλώντας σε πάνω από 650 επισκόπους, που λάμβαναν μέρος σε συνέδριο, σημείωσε πως «για τη μεγάλη πλειοψηφία» των συντηρητικών Αγγλικανών, η αμφισβήτηση της βιβλικής διδασκαλίας είναι «αδιανόητη».
«Σε πολλές χώρες, η εκκλησία θα καθίστατο θύμα χλεύης, περιφρόνησης ακόμα και επίθεσης. Για πολλές εκκλησίες, η αλλαγή των παραδοσιακών διδασκαλιών αμφισβητεί την ίδια τους την ύπαρξη».
Σε επιστολή που είχε στείλει λίγο νωρίτερα στους επισκόπους, λίγο πριν από τη σοβαρή συζήτηση περί σεξουαλικότητας, ο Welby ανέφερε ότι το ψήφισμα του 1998, γνωστό ως Lambeth 1.10, «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Το Lambeth 1.10 απορρίπτει «την ομοφυλοφιλία ως ασυμβίβαστη με τη Γραφή» και «υποστηρίζει την πίστη στο γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας σε ισόβια ένωση». Λέει ότι οι ενώσεις του ίδιου φύλου δεν πρέπει να νομιμοποιούνται ή να ευλογούνται.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα αποκλείσει ή λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά εκκλησιών που τελούν ή ευλογούν γάμους ομοφυλοφίλων.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση, ο Michael Curry, προκαθήμενος της επισκοπικής εκκλησίας των ΗΠΑ, επεσήμανε πως οι εκκλησίες λειτουργούν «σε πολύ διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια»
Στις ΗΠΑ, όπως εξήγησε, «θα ήταν αδιανόητο για μας να μην ευλογήσουμε την σχέση αγάπης μεταξύ δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».
Ορισμένοι ακτιβιστές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ μέσα στην εκκλησία εξέφρασαν την οργή τους για την προσπάθεια του Welby να επιβεβαιώσει την παραδοσιακή στάση της εκκλησίας. Η Jayne Ozanne δήλωσε: «Για άλλη μια φορά δόθηκε προτεραιότητα στη διάσωση ενός ανθρωπογενούς θεσμού έναντι της προστασίας των ζωών των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, το Lambeth 1.10 ενθαρρύνει τις "θεραπείες μεταστροφής" και αναιρεί την θεϊκής προέλευσης αγάπη μεταξύ δύο ατόμων. Είναι ένα κλαδί με το οποίο πολλοί από μας έχουν δαρθεί και θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε σε όλο τον κόσμο».
90 επίσκοποι, μεταξύ των οποίων και οκτώ αρχιεπίσκοποι, υπέγραψαν δήλωση στην οποία αναφέρεται πως «πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν, ιστορικά, πληγωθεί από την εκκλησία (...) και προσβλέπουν στην ημέρα κατά την οποία όλοι μας θα νιώθουμε πραγματικά ευπρόσδεκτοι, αξιολογημένοι και επιβεβαιωμένοι».
Από την άλλη, ο Justin Badi Arama, αρχιεπίσκοπος του Νοτίου Σουδάν, δήλωσε: «Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης πνευματικής σύγχυσης και ηθικής ρευστότητας. Η εκκλησία του Ιησού Χριστού δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τα αγκυροβόλια της στις ιερές γραφές και να παρασυρθεί. Με βάση την ανάγκη θέσπισης σαφούς δόγματος για το γάμο και τη σεξουαλικότητα σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την Αγγλικανική κοινωνία, αυτή η διάσκεψη πρέπει να επαναβεβαιώσει τη βιβλική διδασκαλία του ψηφίσματος 1.10».
Οι επίσκοποι που διατηρούν σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου ή υποστηρίζουν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχουν «απομακρυνθεί από τον δρόμο του Θεού».
Οι διαιρέσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελούν επί δεκαετίες ένα μόνιμο πρόβλημα στην Εκκλησία της Αγγλίας και στην παγκόσμια εκκλησία.
Αγγλικανικές εκκλησίες στη Σκωτία, την Ουαλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία και το Μεξικό είτε τελούν είτε ευλογούν γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η πιο αποφασιστική αντίθεση προέρχεται από τις εκκλησίες της υποσαχάριας Αφρικής, με τους αρχιεπισκόπους της Νιγηρίας, της Ρουάντα και της Ουγκάντα να μποϊκοτάρουν.
Με πληροφορίες από Guardian