Ο επικεφαλής των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών αποκάλυψε κάτι αναπάντεχο για τον πραγματικό Q στην MI6

Ο επικεφαλής των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών αποκάλυψε κάτι αναπάντεχο για τον πραγματικό Q στην MI6 Facebook Twitter
0

Οι Peter Burton, Desmond Llewelyn, John Cleese και Ben Whishaw μοιράζονται κάτι κοινό- έχουν παίξει όλοι τους σε διάφορες ταινίες James Bond τον ρόλο του Q, του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για τον εξοπλισμό του διάσημου πράκτορα, από το οπλοστάσιό του μέχρι τα ευφάνταστα gadgets του.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο αληθινός επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (Secret Intelligence Service- SIS), γνωστή και ως MI6, ο πραγματικός Q είναι γυναίκα. 

Ο Sir Alex Younger εκφώνησε μια ομιλία στην τελετή απονομής των «Women in IT Awards» στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της οποίας προσκάλεσε περισσότερες γυναίκες στην Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, ειδικά όσες έχουν επιστημονικές ή τεχνολογικές γνώσεις.  «Αν κάποιος από εσάς θέλει να συμμετάσχει, ο πραγματικός Q ανυπομονεί να σας γνωρίσει και με χαρά σας αναφέρω πως είναι γυναίκα» είπε. «Όσο πιο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους έχει στο δωμάτιο, σε αυτές τις άκρως πιεστικές συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόμαστε, τόσο καλύτερες οι αποφάσεις. Για μένα επιτυχία είναι ένα βαθύτερο, ευρύτερο φάσμα τεχνολογικών γνώσεων και περισσότερη ποικιλομορφία, για την ακρίβεια περισσότερες γυναίκες» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η αλήθεια είναι πως παρόλο που οι ταινίες με τον James Bond προσέλκυσαν διεθνή προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά διαιώνισαν επίσης και ορισμένα στερεότυπα όσον αφορά στον τύπο των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. 

«Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι πως πρέπει να ξεπεράσουμε λίγο τις ταινίες και να μην ξεγελιόμαστε από τον James Bond. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως αυτό ήταν βασικά καλό. Κατά κάποιον τρόπο, είναι σπουδαίο που όλοι οι αντίπαλοί μας θεωρούν υπάρχει ένας αξιωματικός της MI6 πίσω από κάθε θάμνο και πως είμαστε μια υπηρεσία 10.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην πραγματικότητα» εξηγεί ο Younger, που στη συνέχεια παρουσιάζει και την άλλη όψη του νομίσματος. 

«Όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα επειδή οδηγεί σε ένα στερεότυπο σχετικά με έναν συγκεκριμένο είδος ή άτομο που θα μπει στην MI6- είτε ότι πρέπει να είναι κυριλέ ή έχουν πάει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ή ο,τιδήποτε άλλο. Παρεμπιπτόντως, εγώ δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά. Και το θέμα είναι πως αυτό στέκεται εμπόδιο σε κάτι που εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό, να μπορούμε να φτάσουμε σε κάθε κοινότητα της Βρετανίας και να βεβαιωθούμε πως θα πάρουμε τους καλύτερους άσχετα με το υπόβαθρό τους» σχολιάζει.

Τέλος, σημείωσε πως τα gadgets υπήρξαν ανέκαθεν καίριο κομμάτι στην κατασκοπεία, αλλά όχι με το τρόπο που τα αντιλαμβάνονται οι σινεφίλ. «Τα gadgets που χρησιμοποιούμε τώρα ενδεχομένως προσβάλλουν την φαντασία των συγγραφέων που γράφουν περί κατασκοπείας. Οπότε υπάρχουν αλλά αυτή τη στιγμή η τεχνολογία είναι ο πυρήνας σε αυτό που κάνουμε με τρόπο που παλιά δεν ίσχυε» καταλήγει. 

* Με πληροφορίες από Guardian και Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ