Η Γουέντι Γουίκερσμαν εντόπισε για πρώτη φορά τον Γκόρντον το 2015 μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook για την ιστορία διάσωσης του σκύλου.
Αφού επέζησε από τροχαίο, στο οποίο μετά τον εγκατέλειψαν κιόλας, στην Ταϊβάν κι απέμεινε παράλυτος στην άκρη του δρόμου, το Σίμπα Ίνου σώθηκε από έναν καλό Σαμαρείτη, ανέφερε η ανάρτηση, και πλέον έψαχνε σπίτι στις ΗΠΑ.
«Διαβάζω αυτή τη θλιβερή ιστορία και μετά υπήρχε μια φωτογραφία του και είχε το μεγαλύτερο, πιο χαζοχαρούμενο χαμόγελο», λέει η 47χρονη, με αφορμή τον διαγωνισμό World's Cutest Rescue Dog Contest 2022 του περιοδικού People.
Επειδή δεν ήθελε να υιοθετήσει κατοικίδιο εκείνη την εποχή, προχώρησε παρακάτω. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, «χάζευα στο Facebook και το πρόσωπό του εμφανίστηκε ξανά», λέει η Γουίκερσμαν, η οποία εργάζεται στον χώρο της οινοποιίας, για τη δεύτερη φορά που είδε τον Γκόρντον.
Μη μπορώντας να τον αγνοήσει ξανά, με τον σύζυγό της, Τζιμ Λάρσον, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία υιοθεσίας. Επί μήνες, συνεργάστηκαν με το Love and Second Chances, μια οργάνωση διάσωσης με έδρα την Καλιφόρνια, για να προετοιμάσουν την άφιξη του Γκόρντον από την Ταϊβάν.
Προσέλαβαν επίσης εκπαιδευτή σκύλων για να προετοιμάσουν τον άλλο σκύλο σκύλο τους, Yuki (που πέθανε τον Απρίλιο) για την αλλαγή, έκαναν το σπίτι τους προσβάσιμο στο αναπηρικό αμαξίδιο του Γκόρντον και έμαθαν πώς να φροντίζουν ένα παράλυτο κατοικίδιο.
«Έπρεπε να είμαστε 100 τοις εκατό αφοσιωμένοι», θυμάται η 47χρονη.
Αφού έκανε αίτηση για να υιοθετήσει τον σκύλο τον Ιούλιο του 2015, ο Γκόρντον έφτασε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Η νέα του οικογένεια τον συνάντησε στο αεροδρόμιο και τον πήρε σπίτι.
«Δεν ξέρω ποιος φοβόταν περισσότερο, εγώ ή αυτός», λέει η Γουίκερσμαν για την πρώτη προσωπική συνάντηση με τον Γκόρντον. Τις επόμενες εβδομάδες, το Σίμπα Ινού άρχισε να μεταμορφώνεται και από ένα «φοβισμένο» σκυλί στο κελί του, πλέον ανυπομονούσε να παίξει με την μπάλα του και «ήθελε συνέχεια να τον κρατάνε αγκαλιά».
«Το βασικό ήταν να τον αφήσουμε να καταλάβει ότι είναι ασφαλής και ότι αυτό είναι το σπίτι του», λέει η 47χρονη.
Όπως και η Γουίκερσμαν, χιλιάδες ψηφοφόροι ερωτεύτηκαν το χαμόγελο του Γκόρντον κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγωνισμού του περιοδικού People για τον πιο χαριτωμένο διασωσμένο σκύλο στον κόσμο.
Το Σίμπα Ίνου, που σήμερα είναι 11 ετών, κέρδισε τον διαγωνισμό του 2022, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερα από 9.000 άλλα διασωσμένα σκυλιά στην διεκδίκηση του τίτλου. Τα βραβεία του περιλαμβάνουν μια ετήσια προμήθεια τροφής για σκύλους και μια δωρεά 1.000 δολαρίων στη διάσωση ζώων της επιλογής της Γουίκερσμαν.
«Το αγαπημένο του είναι να τρώει μπισκότα. Λατρεύει τα μπισκότα του. Ακόμη κι όταν συλλαβίζουμε τη λέξη, καταλαβαίνει ακριβώς για τι μιλάμε», λέει η Γουίκερσμαν για την εμμονή του Γκόρντον με τις λιχουδιές και πώς περνάει τις μέρες του στο σπίτι του στο Μπέλα Βίστα του Άρκανσας.
Εκτός από τα μπισκότα, ο Γκόρντον λατρεύει επίσης να περνάει χρόνο στην εξοχή, «κάνοντας βόλτες με το αμαξίδιό του».
«Πηδάει πάνω από πέτρες, κυλάει πάνω από κορμούς, πηδάει στο ρυάκι και κυνηγάει φύλλα», λέει για τις εξωτερικές δραστηριότητες του σκύλου. Μάλιστα, η «ατίθαση» συμπεριφορά του Γκόρντον είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το αναπηρικό αμαξίδιο που έφερε μαζί του στις ΗΠΑ. Τώρα, του έχει τοποθετηθεί ένα custom αναπηρικό αμαξίδιο, πιο ανθεκτικό και προσαρμοσμένο καλύτερα στις ανάγκες και -κυρίως- τον ασυγκράτητο ενθουσιασμό του.
«Εκπέμπει μόνο χαρά και είναι τόσο παιχνιδιάρης», λέει η 47χρονη, σημειώνοντας ότι ο Γκόρντον λατρεύει επίσης τις αγκαλιές και ελπίζει η χαρά του να γίνει μεταδοτική και να βοηθήσει άλλους να βρουν την ευτυχία μέσα από τη νίκη του.
«Μου αρέσει να τον βγάζω βόλτα για να βλέπουν ότι, ναι, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι διαφορετικά, αλλά το διαφορετικό δεν είναι κακό», λέει και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να μας σταματάει ή να μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε τη ζωή στο έπακρο».
Η ικανότητα του Γκόρντον να χαμογελά επηρέασε βαθιά τον τρόπο με τον οποίο η ίδια βλέπει και τη δική της ζωή.
«Νομίζαμε ότι τον υιοθετήσαμε για να τον βοηθήσουμε, και στην πραγματικότητα μας έχει δώσει τόση χαρά και γέλιο που νιώθω ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να του το ανταποδώσουμε», λέει.
Για όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο με ειδικές ανάγκες όπως ο Γκόρντον, η Γουίκερσαμ συμβουλεύει να είναι «διαβασμένοι» και έτοιμοι για «ένα δέσιμο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο».
«Ο δεσμός που δημιουργείς μαζί τους είναι πολύ πιο βαθύς επειδή πρέπει πραγματικά να βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν μαζί σου για να σου πουν τι χρειάζονται», εξηγεί.
Ο Γκόρντον έχει βρει τρόπους να της λέει πότε χρειάζεται βοήθεια για να σηκωθεί από τον καναπέ ή να βγει έξω και πόσο ευχαριστημένος είναι: «Αν απλά έχεις οπτική επαφή μαζί του, φωτίζεται ολόκληρος και χαμογελάει».