Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ηγετική φυσιογνωμία των Σερβοβόσνιων και πρόεδρος της σερβικής οντότητας της Βοσνίας, επιβεβαίωσε την παρουσία του στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας, εμφανιζόμενος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εν μέσω δικαστικής και πολιτικής θύελλας που μαίνεται στο Σεράγεβο.
Η φυγή του έγινε γνωστή μόλις λίγες ημέρες αφότου οι βουλγαρικές αρχές ζήτησαν από την Interpol την έκδοση κόκκινης αγγελίας για τη σύλληψή του, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για παραβίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και για την προώθηση αποσχιστικής πολιτικής.
Τον Φεβρουάριο, ο Ντόντικ καταδικάστηκε σε ένα έτος φυλάκιση και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για έξι χρόνια, κατηγορούμενος για παράβαση των αποφάσεων του διεθνούς επιτρόπου ειρήνης στη Βοσνία, Κρίστιαν Σμιτ.
Η καταδίκη σχετίζεται με νομοθετική πρωτοβουλία του Ντόντικ το 2023 για ακύρωση της εφαρμογής αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κίνηση που μπλοκαρίστηκε από την Ύπατη Αντιπροσωπεία (OHR). Παρά την αρχική απροθυμία των αρχών να εκτελέσουν το ένταλμα συλλήψεως, η απόπειρα διαφυγής του ενεργοποίησε τελικά τις διαδικασίες μέσω Interpol.
Ο Ντόντικ έφυγε από τη Βοσνία προς το Βελιγράδι και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για τον αντισημιτισμό που διοργάνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκεί εμφανίστηκε σε φωτογραφία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι του εξέφρασε «τη φιλία του και τη διάθεση να υποστηρίξει το Ισραήλ».
Ακολούθως επέστρεψε στο Βελιγράδι, εξαφανίστηκε για μερικές ημέρες και επαναεμφανίστηκε απροσδόκητα στη Μόσχα, γεγονός που προκάλεσε σοκ και κατακραυγή στη Βοσνία.
Η φυγή πολιτικών ηγετών των Βαλκανίων προς τη Ρωσία έχει προηγούμενο. Το 2001, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας Βέλικο Καντίγεβιτς κατέφυγε στη Μόσχα για να αποφύγει δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το ίδιο συνέβη με τη σύζυγο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, το 2003.
Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει διπλωματικό συναγερμό. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, με το Παρίσι να δηλώνει πως οι ενέργειες του Ντόντικ «υπονομεύουν τη συνταγματική τάξη της Βοσνίας και προσβάλλουν τις δημόσιες ελευθερίες».
Παρά τις βαθιές εθνοτικές διαιρέσεις που διατηρούνται στη Βοσνία τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, η απομάκρυνση του Ντόντικ ενέχει κινδύνους: είτε για νέα αποσταθεροποίηση, είτε για την ανάδειξη ακόμη πιο ακραίων εθνικιστικών μορφών στον σερβοβοσνιακό χώρο.
Με πληροφορίες από Politico