O Καναδάς ανοίγει τα σύνορά του σε χιλιάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους

O Καναδάς ανοίγει τα σύνορά του σε χιλιάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους Facebook Twitter
EPA
0

Η καναδική κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τη ζήτηση ειδικευμένων εργαζομένων με την υποδοχή χιλιάδων νέων μεταναστών στη χώρα. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση, θέλει να κάνει τη μετανάστευση προεκλογικό ζήτημα.


Όταν πρόκειται για τη μετανάστευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους: ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, παίρνει αυστηρότερα μέτρα εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, ο Καναδάς θέλει να παραμείνει μια ανοιχτή χώρα και ζητά την περαιτέρω αύξηση της μετανάστευσης.


Σύμφωνα με τον Καναδό υπουργό Μετανάστευσης Αχμέντ Χουσέν, η κυβέρνηση θέλει να υποδεχθεί πολλούς μετανάστες στη χώρα όπως έκανε τον περασμένο αιώνα. Ο Καναδάς χρειάζεται περισσότερους μετανάστες για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, τόνισε ο Χουσέν στο Τορόντο.

330.000 μετανάστες
Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό θα υποδεχτεί το επόμενο έτος 330 000 νέους μετανάστες στη χώρα, 20.000 περισσότερους από ό,τι φέτος και 80.000 περισσότερους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Συντηρητικός Στίβεν Χάρπερ.

Στα επόμενα δύο χρόνια, η αναλογία θα συνεχίσει να αυξάνεται, σε πρώτη φάση, 341.000 άνθρωποι, στη συνέχεια, σε 350.000 το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση σχεδόν 13% και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεοεισερχόμενων μεταναστών στον Καναδά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι νέοι πολίτες θα εξασφαλίσουν έτσι μια αύξηση του πληθυσμού περίπου 1% ετησίως. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου τριπλάσιο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σε μερικές περιοχές του Καναδά η ζήτηση για μετανάστες είναι απλά τεράστια», είπε ο Χουσέν κατά την παρουσίαση του σχεδίου Μετανάστευσης του Καναδά, το οποίο παραδοσιακά καλύπτει τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Καναδάς θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός και καινοτόμος και να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, καθώς και να διατηρήσει τον φιλόξενο πολιτισμό του, δήλωσε ο Χουσέν.


Ως παραδοσιακή χώρα μετανάστευσης, ο Καναδάς θέλει να υποδεχτεί νέους μετανάστες με καλή εκπαίδευση και προσόντα. Το 70% των νεοφερμένων θα πρέπει να επιλεγεί με βάση επαγγελματικά κριτήρια και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μέχρι το έτος 2021, αυτό θα είναι περίπου 200.000 επαγγελματίες ετησίως, που θα επιλεγούν από τις ομοσπονδιακές και επαρχιακές κυβερνήσεις.


Ο Καναδάς χρησιμοποιεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θεωρείται υποδειγματικό παγκοσμίως. Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν βάσει κριτηρίων όπως η επαγγελματική κατάρτιση, η ηλικία, οι γλωσσικές δεξιότητες ή η δυνατότητα ενσωμάτωσης και συμμετοχής από μια online ομάδα υποψηφίων, εάν επιτύχουν έναν ελάχιστο αριθμό σημείων. Από αυτήν την ομάδα, οι εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν τους κατάλληλους υποψηφίους.

Αντιδρά η συντηρητική αντιπολίτευση


Η αντιπολίτευση κατηγορεί πάντως τον πρωθυπουργό Τριντό ότι επιτρέπει σε υπερβολικά πολλούς μετανάστες να έλθουν στη χώρα και ότι είναι πολύ χαλαρός με εκείνους τους πρόσφυγες που έρχονται παράνομα στον Καναδά από τις ΗΠΑ.

Μόνο από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, περίπου 28.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα ακανόνιστα, πολλοί από τον φόβο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ.


Το επόμενο έτος διεξάγονται εκλογές στον Καναδά και οι Συντηρητικοί θέλουν να κάνουν τη μετανάστευση, όπως και ο Τραμπ, ένα σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM