Ο Καναδάς θα σταματήσει τις μελλοντικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μετά από ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το επιβεβαίωσε και η υπουργός Εξωτερικών, Mélanie Joly, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην εμπόλεμη ζώνη.
Το Κοινοβούλιο του Καναδά υιοθέτησε τη Δευτέρα μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ «της άμεσης εκεχειρίας» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα αυτό ζητούσε επίσης από την κυβέρνηση «την αναστολή των εγκρίσεων και των αποστολών» όπλων «προς το Ισραήλ».
The humanitarian situation in Gaza is catastrophic. We met with humanitarian organizations to hear from them about the evolving need and challenges they continue to face in delivering life-saving aid to Palestinian civilians. pic.twitter.com/BkDlt8raNp
— Mélanie Joly (@melaniejoly) March 12, 2024
«Μετά την 7η Οκτωβρίου δεν έχουμε εγκρίνει παρά άδειες για μη θανατηφόρο εξοπλισμό. Και, με δεδομένη τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου, δεν έχουμε εγκρίνει καμία άδεια από τις 8 Ιανουαρίου», είχε επισημάνει η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί, η οποία επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Μέση Ανατολή.
Αν και υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει αρχίσει να υιοθετεί μια ολοένα και πιο επικριτική στάση έναντι των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξάγονται σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
In the West Bank, we met with President Abbas to discuss the humanitarian crisis in Gaza, the future governance of the Palestinian Authority and the work to advance towards a two-state solution.@YaaraSaks pic.twitter.com/MJzwUIljcO
— Mélanie Joly (@melaniejoly) March 14, 2024
Το κίνημα «Καναδοί για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή» χαρακτήρισε την πρόταση «αποδυναμωμένη» σε ανακοίνωσή τους, αλλά δήλωσαν ότι αντιπροσωπεύει ένα «μικρό βήμα προς τα εμπρός για τον τερματισμό της καναδικής συνενοχής στη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα».
Σε πολλές χώρες έχουν γίνει δικαστικές προσφυγές κατά της παροχής όπλων στο Ισραήλ. Στον Καναδά μια ομάδα δικηγόρων και πολιτών παλαιστινιακής καταγωγής κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου προσφυγή κατά της κυβέρνησης με αίτημα την αναστολή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ.
Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση του Καναδά
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του Καναδά η οποία «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του». «Η Ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης», σχολίασε σε ανακοίνωσή του.
Στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαιρέτισε μέσω ανάρτησής του στο Χ την απόφαση του Καναδά. «Με δεδομένη την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, κυρίως τη γενικευμένη και επιδεινούμενη πείνα, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να προσφέρουν ούτε ένα σεντ επιπλέον στην πολεμική μηχανή του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν) Νετανιάχου», σχολίασε.
Με πληροφορίες από Guardian