Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα άρχισε σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “στρατηγικής αναδιάρθρωσης” στην Ασία. Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική μηχανή της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη σε μια σημαντική δήλωση σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, ανακοινώνοντας την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Βιετνάμ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά πως «αυτή η αλλαγή σημαίνει πως το Βιετνάμ θα έχει πρόσβαση στα όπλα που χρειάζεται». Επίσης επεσήμανε πως με αυτή την κίνηση απομακρύνεται ένα ακόμα «απολίθωμα» του ψυχρού πολέμου.
Η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης αυτής, χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα ν' αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία.
Μερική άρση των περιορισμών έγινε το 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ολοκληρωτική άρση του εμπάργκο, θ' αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ, έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.
Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν την παραπέρα άρση του εμπάργκο, προκειμένου η Ουάσιγκτον να δείξει πρακτική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ, προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του, έναντι της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρία του Βιετνάμ VietJet συμφώνησε σήμερα για την αγορά 100 επιβατικών αεροσκαφών Boeing 737 MAX 200 ύψους 11,3 δισ δολαρίων. Η παραγγελία αυτή, καθιστά την VietJet, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία χαμηλού κόστους που δραστηριοποιείται στην ασιατική περιοχή.
Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν από το 2019 έως το 2023, με την VietJet να έχει έναν στόλο με περισσότερο από 200 αεροσκάφη. Τόσο η αμερικανική Boeing, όσο και η ευρωπαϊκή Airbus έχουν κυρίαρχο ρόλο στα σχέδια επιχειρηματικής επέκτασης του πτητικού έργου της εταιρίας.
Παράλληλα, η VietJet προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας 3,04 δισ δολαρίων για την προμήθεια κινητήρων Pratt & Whitney, θυγατρική της United Technologies για τα 30 αεροσκάφη Α321, που παρήγγειλε το Νοέμβριο.
σχόλια