«Ο πιο εύκολος διαγωνισμός»- Νικητής όποιος έχει το χειρότερο γκαζόν

Γκαζόν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε ένα σουηδικό νησί οι κάτοικοι ανταγωνίζονται για το «πιο άσχημο γκαζόν» σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού και φαίνεται ότι η τάση εξαπλώνεται.

«Ήταν ο πιο εύκολος διαγωνισμός, δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα», δήλωσε η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού για το χειρότερο γκαζόν, Stina Östman, κάτοικος του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας, η οποία έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη νίκη της. «Είναι πάντα ωραίο να κερδίζεις, ακόμη και αν είσαι η χειρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι κριτές περιέγραψαν το γκαζόν που κέρδισε ως «ένα πολύ άσχημο και καθόλου χρήσιμο γκαζόν, εκτός αν είσαι σπουργίτι».

Ο διαγωνισμός για το πιο άσχημο γκαζόν του Γκότλαντ ξεκίνησε πέρυσι λόγω της απαγόρευσης άρδευσης που εμπόδιζε τους κατοίκους να ποτίζουν τους κήπους τους.  Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την έλλειψη νερού στο νησί, το οποίο βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας. Μια έκθεση του ΟΟΣΑ από το 2022 ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα νερού στο Γκότλαντ αναμένεται να μειωθεί κατά 13% μεταξύ 2021 και 2050.

Μετά τον εκτεταμένο ενθουσιασμό για το διαγωνισμό με το απεριποίητο γκαζόν στο Γκότλαντ, σειρά πήραν άλλοι επτά δήμοι της Σουηδίας, καθώς και σε τρεις στον Καναδά, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους κατοίκους τους να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό.

Μια έκθεση του ΟΟΣΑ εξήρε τον διαγωνισμό για το χειρότερο γκαζόν ως έναν τρόπο προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος. Η έκθεση ανέφερε ότι ο «καινοτόμος διαγωνισμός» «βοήθησε στη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέπνευσε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση του νερού εκτός των συνόρων της Σουηδίας».

Στόχος ένας παγκόσμιος οργανισμός χειρότερου γκαζόν 

Οι κάτοικοι του Γκότλαντ προκαλούν τώρα ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μοιραστούν εικόνες από το απεριποίητο γκαζόν τους. Ο Γιόχαν Γκούσταφσον εργάζεται για το Differ Agency, το οποίο ασχολείται με την επικοινωνία για την περιοχή του Γκότλαντ και είναι αυτός που διοργανώνει αυτούς τους διαγωνισμούς. Ο ίδιος δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν παρόμοιους διαγωνισμούς στις τοπικές τους κοινότητες, και εκεί γεννήθηκε η ιδέα να γίνει ένας παγκόσμιος διαγωνισμός».

«Είναι πολιτιστικός κανόνας στη Σουηδία να έχεις ένα περιποιημένο γκαζόν, όπως είναι να έχεις το σπίτι σου σε τάξη. Ένα άσχημο γκαζόν θεωρείται σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν είσαι σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε. Θεωρεί δε ότι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά. Στις άνυδρες περιοχές των ΗΠΑ, το νερό που χρησιμοποιείται για γκαζόν και κήπους αντιπροσωπεύει το 60% της οικιακής χρήσης νερού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα φέτος, έρευνα έδειξε ότι 25 χώρες αντιμετώπιζαν ακραία πίεση σχετικά με το νερό, η οποία γενικά επηρεάζει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM