Ο ΠΟΥ αναζητά τα «καλύτερα μυαλά» για τη διερεύνηση νέων παθογόνων που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους

Ο ΠΟΥ αναζητά τα «καλύτερα μυαλά» για τη διερεύνηση νέων παθογόνων που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους Facebook Twitter
EPA/Φωτογραφία Αρχείου
0

Ο ΠΟΥ ψάχνει τα σπουδαιότερα επιστημονικά μυαλά για να παράσχουν συμβουλές σε έρευνες για νέα παθογόνα υψηλής απειλής, που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία.

Στην ανακοίνωση, που έκανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανέφερε ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τις Προέλευση των Νέων Παθογόνων, θα επανεξετάσει επίσης την πρόοδο στις επόμενες μελέτες για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.

«Πρέπει να φέρουμε τα καλύτερα μυαλά εδώ. Και πρέπει να είναι πολυεπιστημονική (η ομάδα)», δήλωσε στο Reuters η Maria van Kerkhove, επικεφαλής της νέας μονάδας του ΠΟΥ για ασθένειες και ζωονόσους.

Η μονάδα, που ανακοινώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ τον Ιούλιο, θα αποτελείται από 25 εμπειρογνώμονες που αναμένεται να συναντηθούν ουσιαστικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

«Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε πολλά από αυτά τα παθογόνα να εμφανίζονται ή να επανεμφανίζονται: SARS, MERS, διαφορετικές γρίπες των πτηνών, Zika, κίτρινος πυρετός και φυσικά SARS-CoV-2», δήλωσε η van Kerkhove.

Η Αμερικανίδα επιδημιολόγος και τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, υπενθύμισε ότι χρειάστηκε περισσότερο από διάστημα ενός χρόνου για να διαπιστωθεί ότι οι καμήλες δρομείς ήταν η ενδιάμεση «πηγή» του MERS, που μετέφεραν οι νυχτερίδες.

Η νέα ομάδα θα καταρτίσει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για μελέτες σε ζώα, ανθρώπους, τρόφιμα, περιβάλλον, βιοασφάλεια και πρωτόκολλα για εργαστηριακούς ελέγχους όταν εμφανιστούν νέα παθογόνα, πρόσθεσε.

«Δεδομένης της γεωπολιτικής όλων αυτών, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα πολύ σταθερό τεχνικό και επιστημονικό πλαίσιο για την επόμενη φορά, γιατί θα υπάρξει επόμενη φορά», είπε.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη Γουχάν με Κινέζους επιστήμονες και σε κοινή έκθεση τον Μάρτιο ανέφερε ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου, αλλά ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να ερευνήσουν την προέλευση του ιού, αλλά η Κίνα απέρριψε δημόσια τα σχέδια για περεταίρω ελέγχους σε εργαστήρια και αγορές στην επικράτειά της.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι η έρευνα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη των πρώτων δεδομένων κατά τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του ιού στην Γουχάν.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM