Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε την πόρτα σε συνταγματικές αλλαγές που θα του επέτρεπαν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.
Με βάση το Σύνταγμα, ο Πούτιν- που τον Ιανουάριο ανακοίνωσε μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση- πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρία το 2024, όταν θα ολοκληρωθεί η δεύτερη διαδοχική και τέταρτη συνολικά προεδρική θητεία του.
Όμως, μιλώντας στη Δούμα την Τρίτη έδωσε την ευλογία του στην προτεινόμενη αλλαγή στο Σύνταγμα, η οποία θα «μηδένιζε» επίσημα τις προεδρικές θητείες του. Πρόταση που η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Βαλεντίνα Τερεσκόβα, για κατάργηση των ορίων για τις θητείες ή μηδενισμό τους μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Η πρόταση για την αφαίρεση των περιορισμών για όποιο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του εν ενεργεία προέδρου... Στη θεωρία, αυτό θα ήταν πιθανό, αλλά υπό έναν όρο: αν το συνταγματικό δικαστήριο αποφασίσει ότι μια τέτοια τροποποίηση δεν θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αρχές και τις διατάξεις του Συντάγματος», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.
Το παράδειγμα του Ρούσβελτ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπηρέτησε τέσσερις θητείες, εξαιτίας της αναταραχής στη χώρα του, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα γιατί τα όρια στις προεδρικές θητείες είναι μερικές φορές περιττά.
«Σε συνθήκες στις οποίες μια χώρα βιώνει τέτοιους κραδασμούς και δυσκολίες, βέβαια... η σταθερότητα είναι πιθανόν πιο σημαντική και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», ανέφερε ακόμη και σημείωσε ότι η Ρωσία ακόμη ανακάμπτει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αν το συνταγματικό δικαστήριο εγκρίνει την αλλαγή αυτή- κάτι που οι επικριτές του Πούτιν υποψιάζονται ότι θα συμβεί- και υπάρξει στήριξη μέσω του δημοψηφίσματος που θα γίνει τον Απρίλιο, τότε θα μπορούσε να υπηρετήσει άλλες δύο διαδοχικές εξαετείς θητείες. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο- αν είναι υγιής και του το επιτρέψει η εκλογική του μοίρα- τότε ο Πούτιν θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος της Ρωσίας έως το 2036, όταν θα είναι 83 ετών, σημειώνει το Reuters.
Ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, είπε πως ο Πούτιν έχει αποφασίσει να γίνει ισόβιος πρόεδρος, ενώ ο Ιβάν Ζντάνοφ- σύμμαχος του Ναβάλνι- έκανε λόγο για κίνηση που ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα. Τώρα, αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές σχεδιάζουν διαδήλωση κατά της συνταγματικής αναθεώρησης. Όμως, οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων έως τις 10 Απριλίου, λόγω του κοροναϊού.