Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Καρνέι, δήλωσε ότι «η παλιά σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία βασιζόταν στην εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης και στη στενή στρατιωτική και αμυντική συνεργασία, έχει τελειώσει», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την επόμενη μέρα στις διμερείς σχέσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Οτάβα, ο Καρνέι τόνισε ότι ο Καναδάς θα απαντήσει «με αντίμετρα εμπορικά μέγιστης επίπτωσης» στις ΗΠΑ, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Απριλίου.
«Οι Καναδοί πρέπει να ξαναφανταστούν από την αρχή την οικονομία τους. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια οικονομία την οποία θα ελέγχουμε εμείς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως απαιτείται αλλαγή πορείας στην εμπορική στρατηγική της χώρας.
Ο Καρνέι χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη Συμφωνία για τα Αυτοκινητοβιομηχανικά Προϊόντα του 1965 ανάμεσα σε Καναδά και ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι «αυτή η συμφωνία έχει πλέον τελειώσει». Παρότι επεσήμανε ότι ο καναδικός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να επιβιώσει ακόμη και με τους δασμούς, κάλεσε σε πλήρη «ανασχεδιασμό και επαναπροσανατολισμό του τομέα».
Ο Καναδάς έχει ήδη απαντήσει με δασμούς ύψους 60 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 42 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ εξετάζει και επιπλέον μέτρα. Ο Καρνέι απέφυγε να αποκαλύψει εάν αυτά θα περιλαμβάνουν εξαγωγικούς δασμούς σε ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, προειδοποίησε Καναδά και Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συντονίσουν τα αντίμετρά τους εναντίον των ΗΠΑ, διαφορετικά θα επιβληθούν «πολύ μεγαλύτεροι δασμοί απ’ όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί».
Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, Πιερ Πουαλιέβρ, χαρακτήρισε τους δασμούς «απρόκλητους και αδικαιολόγητους», ενώ ο ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, Τζάγκμιτ Σινγκ, κατηγόρησε τον Τραμπ για «παράνομο εμπορικό πόλεμο» εναντίον ενός στενού συμμάχου, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις κυβερνητικές ενέργειες.
Η ψήφος των Καναδών στις 28 Απριλίου αναμένεται πλέον να διεξαχθεί υπό τη βαριά σκιά της νέας εμπορικής κρίσης, με τον Μαρκ Καρνέι να ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί σθεναρά απέναντι στον Τραμπ και να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.
Η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει «ολοκληρωμένη απάντηση» στις 3 Απριλίου, σημειώνοντας πως πολλές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δραστηριοποιούνται και στο Μεξικό και στον Καναδά, εντός της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (USMCA).