Ο Σολτς υπερασπίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και τις απελάσεις μεταναστών επί κυβέρνησής του

Ο Σολτς υπερασπίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και τις απελάσεις μεταναστών επί κυβέρνησής του Facebook Twitter
Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε το δικαίωμα αίτησης ασύλου στη Γερμανία, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής προς το αυστηρότερο. 

«Το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νομικού και αξιακού μας συστήματος. Δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε σήμερα» διαμήνυσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ.

Αναφερόμενος για την επίθεση στο Άσαφενμπουργκ την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για ένα «αποτρόπαιο, τερατώδες έγκλημα», αναγνωρίζοντας ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται «βαθιά αναστατωμένοι από τις επανειλημμένες περιπτώσεις όπου ο δράστης καταχράστηκε την προστασία μας». «Ήταν κάποιος που δεν θα έπρεπε πλέον να βρίσκεται εδώ ή τουλάχιστον να μην κυκλοφορεί ελεύθερος» πρόσθεσε ο Σολτς.

Καταγράφοντας το Άσαφενμπουργκ ως την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων από μετανάστες -στο Μανχάιμ, το Σόλινγκεν, το Μαγδεμβούργο και το Άσαφενμπουργκ- ο Σολτς δήλωσε ότι κατανοεί το σοκ και την απογοήτευση που νιώθουν οι άνθρωποι, καθώς και την ενόχληση για το γεγονός ότι «για άλλη μια φορά», η επίθεση «έγινε από κάποιον που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ», μια αναφορά στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες επρόκειτο να απελαθούν, αλλά αυτό δεν συνέβη.

«Καταλαβαίνω όποιον λέει "αρκετά ανέχτηκα", είμαι κι εγώ εξοργισμένος» δήλωσε ο Σολτς.

Αλλά συνέχισε λέγοντας ότι και οι τέσσερις επιθέσεις «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» βάσει των υφιστάμενων νόμων, οι οποίοι είχαν αυστηροποιηθεί επί κυβέρνησης Όλαφ Σολτς, εάν είχαν εφαρμοστεί σωστά και γρήγορα από τις αρχές στα διάφορα κρατίδια στα οποία έλαβαν χώρα οι επιθέσεις, τα οποία όλα κυβερνώνται από το CDU/CSU.

Ο Σολτς είπε ότι επί κυβέρνησής του πραγματοποιήθηκαν πολύ περισσότερες απελάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλάνου Αφγανών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα στη Γερμανία, δηλώνοντας ότι η Γερμανία είναι «η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπόρεσε να απελάσει εγκληματίες στο Αφγανιστάν». «Είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις με μια κυβέρνηση Ταλιμπάν, αλλά το καταφέραμε» σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Το μεταναστευτικό στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας στη Γερμανία

Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU, υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το φαβορί για να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, κατέθεσε δύο προτάσεις στη Μπούντεσταγκ - οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή 180 μοιρών στη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας και να έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αίσθηση του επείγοντος γύρω από τα θέματα αυτά, τα οποία κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό εδώ και αρκετό καιρό και αντανακλούν την ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, οφείλεται στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην πόλη Άσαφενμπουργκ, όπου ένα κοριτσάκι δύο ετών και ένας άνδρας 41 ετών δολοφονήθηκαν όταν ένας Αφγανός μετανάστης όρμησε εναντίον τους σε ένα πάρκο με ένα κουζινομάχαιρο. Ο 28χρονος που κρατείται από την αστυνομία επρόκειτο να απελαθεί, ενώ είχε λάβει βοήθεια για μια ψυχολογική κατάσταση.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Φρίντριχ Μερτς ζητούν την απόρριψη όλων των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο απ' όπου κι αν προέρχονται, σε όλα τα εννέα σύνορα της Γερμανίας με τους γείτονές της. Οι προτάσεις επιδιώκουν επίσης να διευρύνουν τις εξουσίες των γερμανικών αρχών ασφαλείας για να διευκολύνουν τη διαδικασία απόρριψης και απέλασης.

Ο Σολτς προέτρεψε τον Μερτς να μην πέσει στην παγίδα να εξαρτάται από την υποστήριξη του ακροδεξιού AfD για να προωθήσει τις προτάσεις του για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας, επικαλούμενος ειδικότερα μια επιστολή που έγραψαν οι ηγέτες της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι το κόμμα απομακρύνεται από το «χριστιανικό» στο όνομά του υποστηρίζοντας τέτοιες προτάσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM