Μία μαύρη γιατρός που έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό, είχε καταγγείλει τον ρατσισμό στην ιατρική περίθαλψη πριν από τον θάνατό της.
Τον τελευταίο χρόνο, ειδικοί της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί τον ρόλο που παίζει ο ρατσισμός στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ δεκάδες πόλεις, κομητείες και πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τον ρατσισμό απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η περίπτωση της δρ. Σούζαν Μουρ έγινε ένα ισχυρό και ακραίο σύμβολο αυτής της κατάστασης. Η 52χρονη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στα τέλη Νοεμβρίου και εισήχθη στο IU Health North Hospital, στο Κάρμελ της Ιντιάνα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook.
Έχοντας επίγνωση της κατάστασής της, αλλά και των ιατρικών διαδικασιών, η γιατρός ανέφερε ότι έπρεπε επανειλημμένα να ζητήσει για φάρμακα, εξετάσεις και ελέγχους ρουτίνας ενώ νοσηλευόταν. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε λευκό γιατρό που κατά τα φαινόμενα αγνοούσε τα προβλήματά της και ανέφερε ότι δεν εμπιστευόταν το νοσοκομείο.
«Αν ήμουν λευκή, δεν θα χρειαζόταν να το περάσω αυτό», ανέφερε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, με τη φωνή της να σπάει. «Έτσι πεθαίνουν οι μαύροι άνθρωποι, όταν τους στέλνεις σπίτι και δεν ξέρουν πώς να δώσουν μάχη για τον εαυτό τους», έλεγε ακόμη.
Η Μουρ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά 12 ώρες αργότερα εισήχθη σε άλλο νοσοκομείο, όταν ανέβασε πυρετό και έπεσε η πίεσή της, σύμφωνα με ανάρτησή της. Εκεί ανέφερε ότι δέχθηκε καλύτερη φροντίδα. Όμως, η κατάστασή της χειροτέρευσε και μπήκε σε αναπνευστική υποστήριξη. Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον γιο της, Χένρι Μοχάμαντ.
Ο Ντένις Μέρφι, επικεφαλής του Indiana University Health, που διοικεί το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε η γιατρός, δήλωσε ότι μετά την προκαταρκτική αξιολόγηση δεν πιστεύει ότι η ιατρική ομάδα «αμέλησε τις τεχνικές πλευρές» της περίθαλψης της Μουρ. Σημείωσε ότι ίσως «δεν έδειξαν το επίπεδο συμπόνοιας και σεβασμού που επιδιώκουμε για να καταλάβουμε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ασθενείς».
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ζητήσει να γίνει «εξωτερική αξιολόγηση» της υπόθεσης, όπως και ότι θα εξεταστούν λεπτομερώς οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η Μουρ «για να αντιμετωπιστεί όποια πιθανή προκατάληψη στην περίθαλψη».
Ο κορωνοϊός έχει πλήξει δυσανάλογα τους μαύρους ανθρώπους, που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη και άσθματος, κάτι που τους κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό, σημειώνει ο Guardian. Επίσης, οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιο ευάλωτοι εξαιτίας συστημικού ρατσισμού, ανισότητας σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί εργάζονται σε δουλειές που τους βάζουν στην «πρώτη γραμμή» της πανδημίας. Επίσης, πολλοί Αμερικανοί αναφέρουν ότι επαγγελματίες της υγείας παίρνουν λιγότερο σοβαρά τις παθήσεις τους, όταν αναζητούν φροντίδα.
Ο γιος της Μουρ εξέφρασε την οργή του για τον θάνατο της μητέρας του, την οποία δεν είχε την ευκαιρία να αποχαιρετίσει προτού πεθάνει. «Είμαι εξοργισμένος... αν αυτό που πίστευε η μητέρα μου είναι αλήθεια και ήταν ρατσισμός και την παραμέλησαν εξαιτίας αυτού, κανένας δεν θα πρέπει να περνά κάτι τέτοιο», δήλωσε στο ABC News.