Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο «δίχασε» τους Ισπανούς: Πολίτες στη Μαδρίτη διαδήλωσαν υπέρ και κατά του ηγέτη

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο «δίχασε» τους Ισπανούς: Πολίτες στη Μαδρίτη διαδήλωσαν υπέρ και κατά του ηγέτη Facebook Twitter
0

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ χαιρέτισε σήμερα «μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας», εκείνη του Φιδέλ Κάστρο, την ώρα που διαδηλωτές υπέρ και κατά του εκλιπόντος ηγέτη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Μαδρίτης.


«Ο Φιδέλ Κάστρο υπήρξε μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας» έγραψε ο Ισπανός βασιλιάς. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω... να υπενθυμίσω τους δεσμούς το με την (βασιλική) οικογένεια της Ισπανίας» συμπλήρωσε σε ένα τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, όπου διατύπωνε τα συλλυπητήριά του.


Ο πατέρας των Φιδέλ και Ραούλ Κάστρο γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία. «Για μία ακόμη φορά το γεγονός της πολύ στενής σχέσης μεταξύ της Κούβας και της Ισπανίας εξηγεί το ότι κάθε τι που αγγίζει την Κούβα το αισθανόμαστε πολύ έντονα» έγραψε ο βασιλιάς.


Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν τα πλήθη των επικριτών και υποστηρικτών του Φιδέλ Κάστρο που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κούβας.

Περίπου 10 διαδηλωτές φώναζαν «ο τύραννος πέθανε», ενώ οι περισσότεροι, περισσότεροι από 100 στον αριθμό, φώναζαν το σύνθημα «ζήτω η επανάσταση».

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο «δίχασε» τους Ισπανούς: Πολίτες στη Μαδρίτη διαδήλωσαν υπέρ και κατά του ηγέτη Facebook Twitter

Οι πολέμιοι του εκλιπόντος ηγέτη τσούγκριζαν ποτήρια με κρασί για να «εορτάσουν» τον θάνατό του. Επιφωνήματα αποδοκιμασίας ήχησαν εναντίον τους από τους περίπου 150 Ισπανούς και Κουβανούς διαδηλωτές, εκ των οποίων πολλοί ήταν στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Εκ μέρους της πλατφόρμας "Cuba Democracia Ya", ο Ριγκομπέρτο Καρθελέρ Ιμπάρα κατηγόρησε τον Κάστρο ότι «έκλεψε την επανάσταση» της Κούβας για να επιβάλει μια «κληρονομική μοναρχία». «Όλοι εκείνοι που δεν συμμερίζονταν την ιδεολογία του ή δεν τον χειροκροτούσαν τιμωρούνταν ή οδηγούνταν στην φυλακή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο 53χρονος Κουβανός, που εξήγησε ότι «απελάθηκε» από την Κούβα το 1993, αφού πέρασε στην φυλακή ενάμιση χρόνο ως «πολιτικός κρατούμενος».

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο «δίχασε» τους Ισπανούς: Πολίτες στη Μαδρίτη διαδήλωσαν υπέρ και κατά του ηγέτη Facebook Twitter


Ωστόσο περισσότεροι από 150 διαδηλωτές φώναζαν όλοι μαζί: «Ζήτω η Κούβα, ο Φιδέλ και ο Τσε (Γκεβάρα)». «Ο Φιδέλ μας έδωσε την πραγματική ανεξαρτησία και μας τα προσέφερε όλα: την υγεία, την εκπαίδευση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Περέθ, πρόεδρος μιας κουβανικής οργάνωσης στη Μαδρίτη.


Εκτός του βασιλιά Φιλίππου, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι περιέγραψε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης ως «μια φυσιογνωμία ιστορικών διαστάσεων» σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM