Μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fich που την κατατάσσει πλέον στους αξιόπιστους δανειολήπτες, η Ισλανδία που ακολούθησε έναν «ανορθόδοξο» δρόμο για να βγει από την κρίση, διαγράφει τώρα και τα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, που αντιστοιχούν στο 13% το ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, τα ισλανδικά νοικοκυριά βοηθήθηκαν από τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών με διαγραφή χρέους που ξεπερνούσε το 110% της αξίας των κατοικιών. Επιπλέον το ανώτατο δικαστήριο της χώρας με απόφαση του έβγαλε παράνομα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να μη χρειάζεται πλέον να καλύπτουν τις απώλειες από την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας, της ισλανδικής κορώνας.
«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων. Η Ισλανδία με δημοψήφισμα είχε αρνηθεί να πληρώσει 4 δις που της καταλόγιζαν βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες μετά την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών.
Η προσέγγιση της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ήταν να θέτει κάθε φορά τις ανάγκες του πληθυσμού της επάνω από εκείνες των αγορών. Μάλιστα ένας από τους όρους που έθεσε η ισλανδική κυβέρνηση στο ΔΝΤ ήταν να μην πειραχθεί καθόλου το σύστημα κοινωνικών παροχών και υγειονομικής περίθαλψης. Όταν τον Οκτώβριο του 2008 έγινε φανερό ότι οι τράπεζες της χώρας δεν ήταν δυνατό να σωθούν, η κυβέρνηση παρενέβη, θωράκισε τους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς και άφησε τους διεθνείς πιστωτές να κλυδωνίζονται.
Φέτος η ισλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
σχόλια