Ο Τρουντό κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί το συντομότερο τον Καναδά

Ο Τρουντό κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί το συντομότερο τον Καναδά Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό δήλωσε σήμερα ότι είναι «ανοικτός» στο να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (North American Free Trade Agreement- NAFTA), κάτι που είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.


«Εάν οι Αμερικανοί θέλουν να μιλήσουμε για τη NAFTA ή οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία, (ο Καναδάς) είναι πάντα ανοικτός για να συζητήσει μαζί τους», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της καναδικής πρωτεύουσας, θερμός υποστηρικτής του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου.


Αντιθέτως ο Τραμπ είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι εάν κέρδιζε τις εκλογές, θα προωθούσε πολιτική προστατευτισμού στο πεδίο του εμπορίου κι εξήγγειλε επανειλημμένα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί -ή ότι θα ανακαλέσει- τη NAFTA, τη «χειρότερη συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ», όπως διατείνεται. Τη Συμφωνία είχαν συνάψει η Ουάσινγκτον και η Οτάβα το 1989 και το Μεξικό προσχώρησε σε αυτή πέντε χρόνια αργότερα.


Για τον Τρουντό πάντως, το ζητούμενο σε μια τέτοια διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι «να δούμε πώς οι εργαζόμενοι και οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν περισσότερα οφέλη και πώς μπορεί να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη».


Ο Τρουντό είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ χθες βράδυ. «Η συνδιάλεξη ήταν σύντομη, αλλά ήταν μια σθεναρή εκκίνηση μιας εποικοδομητικής σχέσης», έκρινε ο πρωθυπουργός του Καναδά.


Ο ίδιος τόνισε στον επόμενο αμερικανό πρόεδρο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου, πόσο «σημαντική» θεωρεί τη διμερή σχέση, πόσο «ανυπόμονος» είναι να συνεχίσει να εργάζεται για την «προώθηση των καναδικών και κοινών συμφερόντων και των ευκαιριών για όλους», και ότι οι δύο χώρες έχουν «πολλά να κάνουν μαζί».


Ο Τρουντό κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί το συντομότερο τον Καναδά, με τον Τραμπ να ανταποδίδει την πρόσκληση.


Οι δύο χώρες, προνομιακοί εταίροι στο πεδίο του εμπορίου, έχουν υψηλό βαθμό οικονομικής ολοκλήρωσης χάρη κυρίως στη NAFTA. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ και του Καναδά ανήλθαν σε 670 δισεκατομμύρια δολάρια (550 δισεκ. ευρώ) το 2015.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM