Την έντονη αντίδραση των Αμερικανών καθηγητών προκάλεσε η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να οπλοφορούν στα σχολεία, ώστε να μην επαναληφθούν πολύνεκρες επιθέσεις όπως αυτή στην Φλόριντα.
«Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν μαζικά την ιδέα να οπλοφορεί το προσωπικό των σχολείων», δήλωσε η Λίλι Έσκελσεν Γκαρσία, πρόεδρος της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (NEA), του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ.
Φέρνοντας περισσότερα όπλα στα σχολεία δεν θα προστατευθούν ούτε οι μαθητές ούτε οι εκπαιδευτική από την ένοπλη βία, εξηγεί.
Ο Τραμπ έριξε στο τραπέζι αυτή την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρόταση, την Τετάρτη, όταν δέχθηκε στον Λευκό Οίκο οικογένειες θυμάτων ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία, μεταξύ των οποίων και γονείς μαθητών του Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.
«Καλά εκπαιδευμένοι καθηγητές και προπονητές που γνωρίζουν να χειρίζονται τα όπλα θα λύσουν αμέσως το πρόβλημα προτού φτάσει η αστυνομία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ.
Ο Ράντι Γουάινγκαρντεν, της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, απαντά ότι η λύση δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια «κούρσα εξοπλισμού» στα σχολεία, που θα τα καταστήσει «στρατιωτικά φρούρια».
«Μολύβια, χαρτί, τεχνολογία, βιβλία, υλικά για το μάθημα των καλλιτεχνικών, σύμβουλοι αλλά όχι όπλα», περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα όσα επιθυμεί η Μάργκαρετ Αν, μια Αμερικανίδα εκπαιδευτικός που έκανε την ανάρτηση αυτή στο Twitter, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο.
Πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν επίσης αναρτήσεις με τη φωτογραφία τους και μηνύματα χρησιμοποιώντας το hashtag #ArmMeWith (εξοπλίστε με με...) προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση του Τραμπ.
Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν επίσης τα hashtag #educatorsagainstviolence (εκπαιδευτικοί κατά της βίας) και #schoolsafetynow (ασφάλεια στα σχολεία τώρα) για να αναρτήσουν φωτογραφίες τους και μηνύματα στα οποία αναφέρουν τα αντικείμενα που χρειάζονται στις σχολικές αίθουσες.
«Εξοπλίστε με με βιβλία διότι τα εξάχρονα θέλουν να μάθουν να διαβάζουν και να μην φοβούνται μέσα στην τάξη», έγραψε η Λίντσεϊ Πολ, μια δασκάλα δημοτικού η οποία τόνισε ότι θα εγκαταλείψει «την εργασία των ονείρων της», αν της ζητήσουν να κρατά όπλο στην τάξη.
Η πρόταση προκάλεσε επίσης σοκ στις οργανώσεις που μάχονται για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις πωλήσεις όπλων, όπως η "Moms Demand Action For Gun Sense in America" (οι μητέρες ζητούν δράση για τη λογική χρήση όπλων στην Αμερική).
«Ειλικρινά είμαι κατάπληκτη που ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τους επιζώντες της βίας για να στηρίξει τις νομοθετικές προτεραιότητες της NRA και να προτείνει να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί», κατήγγειλε η οργάνωση.
Η NRA είναι ένα ισχυρότατο λόμπι στις ΗΠΑ το οποίο υπερασπίζεται το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν. Επίσης στηρίζει οικονομικά πολλούς πολιτικούς, κυρίως Ρεπουμπλικάνους, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την NRA, οι επαναλαμβανόμενες σφαγές σε σχολεία δεν συνδέονται με τη μεγάλη διάδοση όπλων στις ΗΠΑ. «Οι τράπεζές μας, τα αεροδρόμιά μας, οι αγώνες μπάσκετ μας, τα κτίρια των γραφείων μας, οι σταρ του κινηματογράφου, οι πολιτικοί μας είναι καλύτερα προστατευμένοι από τα παιδιά μας», τόνισε ο Γουέιν ΛαΠιέρ επικεφαλής του λόμπι.
«Για να σταματήσεις έναν κακό που οπλοφορεί, χρειάζεται ένας καλός που οπλοφορεί», τόνισε χθες, απηχώντας τις δηλώσεις του Τραμπ.
Πρόκειται για μια «γελοία» πρόταση, απάντησε η η Μελίσα Φαλκόφσκι καθηγήτρια στο Στόουνμαν Ντάγκλας που έκρυψε τους μαθητές της στη διάρκεια της επίθεσης του Νίκολας Κρουζ.
«Πρέπει να έχω εκπαιδευτεί σαν αστυνομικός για να μπορώ να διδάξω αυτά τα παιδιά;», διερωτήθηκε η Άσλεϊ Κερτ, καθηγήτρια στο ίδιο λύκειο. «Πρέπει να φοράω αλεξίσφαιρο γιλέκο;».
Από την πλευρά του ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ που επενέβη στο σχολείο μετά το μακελειό εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός. «Δεν πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι οπλισμένοι», τόνισε ο Σκοτ Ίσραελ. «Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάσκουν».
σχόλια