Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις συνδέονται με τον θάνατο 86 παιδιών και πάνω από 200 ενηλίκων αμάχων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και για κάθε ζωή που χάθηκε καταβλήθηκε κατά μέσο όρο αποζημίωση μόλις περίπου 2.800 ευρώ, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία.
Στα επίσημα αρχεία του υπουργείου Άμυνας για τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, το νεότερο θύμα ανάμεσα στους αμάχους ήταν τριών ετών. Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που καταγράφονται στα αρχεία είναι η καταβολή αποζημίωσης περίπου 5.000 ευρώ σε οικογένεια έπειτα από τον θάνατο τεσσάρων παιδιών που κατά λάθος «πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν» σε συμβάν τον Δεκέμβριο του 2009.
Κάποιες από τις αποζημιώσεις ήταν μετά βίας 100 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2008 μία οικογένεια έλαβε 120 ευρώ έπειτα από επιβεβαιωμένο θάνατο και ζημιά σε ιδιοκτησία της στην επαρχία Χελμάντ. Σε άλλη περίπτωση η αποζημίωση ήταν 685 ευρώ για τον θάνατο ενός 10χρονου, τον Δεκέμβριο του 2009.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την οργάνωση Action on Armed Violence, που εξέτασε τα αρχεία με αφορμή την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον προηγούμενο μήνα. Η AOAV εκτιμά ότι 20.390 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις ξένες ή τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τον 20ετή πόλεμο. Ο αριθμός αυτός είναι το ένα τρίτο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν ή άλλους μαχητές. Επίσης, 457 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.
Συνολικά τα αρχεία για τις αποζημιώσεις δείχνουν ότι περίπου 804.000 ευρώ καταβλήθηκαν από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις για περιστατικά που αφορούν 289 θανάτους από το 2006 έως το 2013, τελευταία χρονιά πολεμικών επιχειρήσεων της Βρετανίας στο Αφγανιστάν. Κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το υπουργείο Άμυνας κατέβαλε περίπου 2.800 ευρώ για κάθε θάνατο αμάχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές που έχουν καταγραφεί σχετίζονται και με επιχειρήσεις στις οποίες μετείχε η SAS, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις που έχουν κατηγορηθεί ότι είχαν εμπλακεί στην εκτέλεση αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η οικογένεια τριών Αφγανών αγροτών που φέρεται να δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ το 2012 έλαβαν περίπου 4.200 ευρώ τρεις εβδομάδες μετά το συμβάν. Τα αρχεία περιγράφουν το ποσό ως «χρηματική βοήθεια για να ηρεμήσει το τοπικό κλίμα».
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις για ζημιές σε ιδιοκτησίες ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν καταγραφεί για απώλειες ανθώπινων ζωών. Την περίοδο 2009-10, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας χορήγησε αποζημίωση περίπου 1.000 ευρώ για κατεστραμμένο γερανό και περίπου 800 ευρώ για τον θάνατο έξι γαϊδουριών που «περιφέρονταν στην εμβέλεια όπλου».
Τα στοιχεία για τις αποζημιώσεις είναι ένας από τους λίγους τρόπους για να διαπιστωθεί πόσοι άμαχοι μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καθώς το υπουργείο Άμυνας έχει απαντήσει ότι δεν κρατά τέτοια στοιχεία κεντρικά, σημειώνει ο Guardian.
Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το ύψος της αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση καθορίστηκε από ένα μείγμα νομικών αρχών, τοπικών εθίμων και πρακτικών. «Κάθε θάνατος αμάχου είναι μία τραγωδία και η Βρετανία πάντα επιδιώκει να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για απώλειες αμάχων, αλλά αυτός ο κίνδυνος ποτέ δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Guardian