Οι δήμαρχοι 15 ευρωπαϊκών πόλεων ζητούν πόρους για την κλιματική αλλαγή - Μέσα και η Αθήνα

Οι δήμαρχοι 15 ευρωπαϊκών πόλεων ζητούν πόρους για την κλιματική αλλαγή - Μέσα και η Αθήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Οι δήμαρχοι 15 μεγάλων πόλεων ζητούν πόρους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, ανάμεσά τους και της Αθήνας, ζητούν πόρους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν από τις Βρυξέλλες άμεση πρόσβαση στους πόρους του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ώστε να βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος της «ουδετερότητας» σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δήμαρχοι 15 μεγάλων πόλεων σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να δράσουν γρηγορότερα από τις εθνικές κυβερνήσεις και ότι δεν περιορίζονται τόσο από τις πιέσεις που ασκεί η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

«Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις» αναφέρουν οι δήμαρχοι της Μπρατισλάβας, της Βουδαπέστης, της Πράγας, της Βαρσοβίας, του Βερολίνου, της Βιέννης, της Χάγης, της Αθήνας, της Ρίγας, του Βίλνιους, του Ταλίν, της Φραγκφούρτης, του Κόσιτσε, του Μιλάνου και του Στρασβούργου.

Περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών ζουν σε αστικές περιοχές, οι οποίες λαμβάνουν χρήματα από την ΕΕ κυρίως μέσω των ταμείων συνοχής, με τις εθνικές κυβερνήσεις να λειτουργούν ως μεσολαβητές.

«Προτρέπουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναγνωρίσουν τον καθοριστικό ρόλο των πόλεων και των αστικών περιοχών στην εφαρμογή των στρατηγικών στόχων της πράσινης πολιτικής και να κατανείμουν ευρωπαϊκούς πόρους, άμεσα προσβάσιμους και ειδικά προσαρμοσμένους για τις πόλεις για να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα», αναφέρεται στην επιστολή των δημάρχων.

Οι πιέσεις από τους ανθρακωρύχους και τον ενεργειακό τομέα που βασίζεται στον άνθρακα είναι ισχυρές σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Γερμανία. Όμως ορισμένοι δήμαρχοι, οι οποίοι προέρχονται από αντιπολιτευόμενα κόμματα στις χώρες τους (όπως στη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη ή την Πράγα) αντιμετωπίζουν και πολιτικά προβλήματα συνεργασίας με τις εθνικές κυβερνήσεις.

Μέχρι το 2050 η ΕΕ στοχεύει να μην εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' όσο απορροφά, ώστε να καταστεί «ουδέτερη» και να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό (2021-27) στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 20ής Φεβρουαρίου. Ενδέχεται όμως οι διαπραγματεύσεις για τις μυριάδες λεπτομέρειές του να συνεχιστούν και μετά.

Με βάση το τρέχον σχέδιο, η ΕΕ θέλει να δώσει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω του περιορισμού της εκπομπής CO2 στη βιομηχανία, τη γεωργία, τις μεταφορές και τον ενεργειακό τομέα.

«Οι προσπάθειές μας μπορούν να επιτύχουν μόνο αν η ΕΕ θέσει σε εφαρμογή ρυθμιστικούς και οικονομικούς μηχανισμούς που θα παρέχουν τα απαραίτητα μέσα για να δράσουν οι τοπικές αρχές», τονίζουν οι δήμαρχοι στην επιστολή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Διεθνή / Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σόνια Ίλιτς, μιας εγκύου οκτώ μηνών, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χαρακτηρίζοντας το αγέννητο παιδί ως «σύμβολο της νίκης ενάντια στην έγχρωμη επανάσταση»
LIFO NEWSROOM
Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Αθήνα θα ζητήσει χρήματα ως συνήθως για κατασκευές, για λίγο ακόμα τσιμέντο όπως αγαπάει και με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και την οικολογία θα κατασκευάσει ποδηλατοδρομους και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πατίνια εκεί ακριβώς που υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και δέντρα αντί να πάρει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να φυτευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι. Δεν υπάρχει κανένα καλύτερο μετρο κατά της κλιματικής αλλαγής στην πόλη από τις μαζικές δενδροφυτεύσεις τις επιδοτήσεις αστικών κήπων και τις επενδύσεις στα ΜΜΜ. Έλεος πια!