Στο άκουσμα της λέξης «καταφύγιο για την ημέρα της "Αποκάλυψης"», είτε πρόκειται για κάποια πρόσκρουση αστεροειδούς, κάποια πανδημία ή μια πυρηνική καταστροφή, οι περισσότεροι σκέφτονται τσιμεντένια υπόγεια, γεμάτα κονσέρβες.
Και σίγουρα υπάρχον αναρίθμητα τέτοια καταφύγια ανά την υφήλιο, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα ανάλογα με τις δυνατότητες των προνοητικών ιδιοκτητών τους, αλλά μερικές εταιρείες σκέφτηκαν πως θα ήταν καλή ιδέα να διαφοροποιηθούν, προσφέροντας υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις, με όλες τις ανέσεις, αποκλειστικά για κροίσους.
Πισίνες, κελάρια με πανάκριβα κρασιά, γιγαντοοθόνες στους τοίχους και στα ταβάνια για την προσομοίωση της εξωτερικής θέας πριν την ολοκληρωτική καταστροφή: εταιρείες σαν την Vivos σκάβουν βαθιά στη γη, ετοιμάζοντας τα υπόγεια παλάτια για τους βαθύπλουτους που θα θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο άνετα μετά το τέλος του Πολιτισμού.
«Το καταφύγιο του πατέρα σας ή του παππού σας δεν ήταν και πολύ άνετο», λέει ο Ρόμπερτ Βιντσίνο, επιχειρηματίας και CEO της Vivos. «Ήταν γκρι. Μεταλλικό, σαν πλοίο ή κτίριο του στρατού. Και η αλήθεια είναι πως η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα σε ένα τόσο σπαρτιάτικο, λιτό περιβάλλον».
Αν πάλι προτιμάτε να περάσετε τις μέρες μετά την καταστροφή μόνος σας, μεταξύ πλουσίων αγνώστων, ίσως να πρέπει να απευθυνθείτε στο Oppidum, στην Τσεχία, που θεωρείται το μεγαλύτερο καταφύγιο για δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Με χώρους 7.150 τ.μ, σας υπόσχεται υπόγειους κήπους, πισίνες, σπα και κελάρι με ακριβά κρασιά. «Όποιος μείνει εδώ, μάλλον θα μείνει για πολύ καιρό, οπότε είναι ευπρόσδεκτη η πολυτέλεια».
Αυξημένη ζήτηση
Η οικονομική «ελίτ», μάνατζερ fund, αστέρες του αθλητισμού και τεχνολογικοί μεγιστάνες, θέλουν να εξασφαλίσουν τις πιο πολυτελείς συνθήκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ο Γκάρι Λιντς, γενικός διευθυντής της Rising S Company στο Τέξας, λέει ότι μέσα σε έναν χρόνο οι πωλήσεις τους εκτοξεύτηκαν κατά 700%.
Η εταιρεία του σχεδιάζει καταφύγια που θα κρατήσουν, σύμφωνα με την μπροσούρα του, για γενιές, με «δώρο» το φαγητό ενός έτους για κάθε έναν από τους ενοίκους. Τα περισσότερα καταφύγια περιλαμβάνουν υδροπονικούς κήπους, ώστε οι καλλιέργειες να καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών. Οι εταιρείες, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν κοινότητες με επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων - από γιατρούς μέχρι δασκάλους.
Ένα από αυτά τα καταφύγια είναι και το Vivos xPoint, κοντά στο Μπλακ Χιλς της Νότιας Ντακότα. Αποτελείται από 575 ξεχωριστά καταφύγια που λειτουργούσαν σαν αποθήκες του στρατού έως το 1967. Πλέον έχουν ανακαινισθεί σε καταφύγια για το «χειρότερο σενάριο» και θα μπορούσαν συνολικά να στεγάσουν 5.000 άτομα. Το εσωτερικό τους μπορεί να διαμορφωθεί κατά παραγγελία, από τους αγοραστές, με τις τιμές να κυμαίνονται από 25.000 δολάρια έως 200.000 δολάρια.
Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει όσα θα χρειαζόταν μια μικρή πόλη για να λειτουργήσει: σχολείο, κλινική, θέατρο, γυμναστήριο και ακόμα και σπα.
H Vivos θεωρεί πως, αν ποτέ συμβεί το χειρότερο, οι πελάτες της θα καταφτάσουν στη Γερμανία με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Από εκεί, η Vivos θα τους μεταφέρει με ελικόπτερα στα πολυτελή τους καταφύγια.
σχόλια