Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, με απολογισμό 127 νεκρούς και περίπου 200 τραυματίες, έχουν ήδη συνδεθεί με την Γαλλική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε στη Συρία τον Σεπτέμβριο και με τον Ισλαμικό εξτρεμισμό. Οι επιθέσεις, οι οποίες ως τώρα αποδίδονται στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS, αποτελούν βαρύ πλήγμα για τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ευρώπη. Η πρόσφατη βία θα αποτελέσει το τέλειο άλλοθι για να δικαιολογηθούν οι πολιτικές όσων φοβούνται την εισροή προσφύγων.
Το Σάββατο 14/11 η Marine Le Pen, αρχηγός του κόμματος του Εθνικού Μετώπου σε ομιλία της, αποσπάσματα της οποίας κοινοποίησε μέσω διαδοχικών tweets, ζήτησε το κλείσιμο των ριζοσπαστικών τζαμιών και την ενίσχυση των συνόρων. "Οι εχθροί της Γαλλίας είναι οι τόποι που διατηρούν δεσμούς με τον Ισλαμισμό" όπως έγραψε:
"Les ennemis de la France, ce sont les pays qui entretiennent des liens avec l'islamisme".
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) November 14, 2015
Τα δεξιά προσκείμενα κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν εδώ και καιρό συνδέσει το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των προσφύγων με το θέμα της τρομοκρατίας. Αγνοώντας το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προερχόμενων από την Συρία, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις αγριότητες που προξενούν ίδιες δυνάμεις με εκείνες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η αναμόχλευση αντι-μεταναστευτικών και αντι-μουσουλμανικών αισθημάτων δεν είναι τυχαία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκπεφρασμένη επιθυμία και σκοπό των ομάδων που οργανώνουν επιθέσεις σε Δυτικούς στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως από το Wikileaks, πρόκειται για σχέδιο αύξησης της πόλωσης παγκοσμίως:
ISIS strategy in France: Provoke a crackdown on Muslims to "Eliminate the Grayzone" https://t.co/8fb8BbKOG2 #ParisAttacks #AttaquesParis
— WikiLeaks (@wikileaks) November 14, 2015
Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι η Πολωνία δήλωσε ότι πλέον αρνείται να δεχθεί τον μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο στα πλαίσια του επίμαχου προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει ποσοστώσεων. Τα Ευρωπαϊκά έθνη έχουν αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανάμεικτο και συνεχώς μεταβαλλόμενο τρόπο. Η Γερμανία αρχικά είχε δηλώσει ότι θα δεχθεί ως και 800.000 άτομα αλλά έχει πλέον αποσύρει την πρόθεση αυτή. Άλλες χώρες, ιδιαίτερα η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν προβάλλει σκληρή αντίσταση στην πίεση να δεχθούν πρόσφυγες. Έκλεισαν τα σύνορα τους και ύψωσαν φράχτες. Οι επιθέσεις στο Παρίσι έλαβαν χώρα σε έναν διαφορετικό κόσμο από εκείνον στον οποίο ζούσαμε πριν από 10 μήνες όταν συνέβη η προηγούμενη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Καθ' όλη την διάρκεια του 2015 ο αριθμός των προσφύγων, ιδιώς εκείνων που προέρχονται από την σπαρασσόμενη Συρία, που προσπαθούν να βρούνε καταφύγιο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά:
Η Γαλλία δεν αποτελεί πρώτη πύλη εισόδου μεν για τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά ή πολιτική ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης σημαίνει πως είναι εύκολο για τους ανθρώπους να την διασχίσουν και να παραμείνουν στο έδαφος της. Αυτό έχει ήδη δημιουργήσει σημεία ακραίας έντασης όπως ο καταυλισμός «Ζούγκλα» κοντά στο Calais, το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως στρατόπεδο προσφύγων παρά το ότι στεγάζει 6.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούν να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν ακολουθεί τους κανόνες ανοιχτών συνόρων της ΕΕ.
Στον καταυλισμό αυτό το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασε μια φωτιά. Δεν σχετιζόταν με τις βίαιες επιθέσεις στο Παρίσι αλλά αρχικά τα δύο περιστατικά συνδέθηκαν, ίσως επειδή πλέον οι πιθανότητες για την εκδήλωση αντίποινων, εντάσεων και βίας είναι περισσότερες από ποτέ.
σχόλια