Με μια πιο ευρεία χρήση του όρου "ανακύκλωση", μια κυβερνητική υπηρεσία στην Ολλανδία άνοιξε τις άδειες φυλακές για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες αιτούντες άσυλο στη χώρα.
Με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της εγκληματικότητας εκεί έχει μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα την συνεπακόλουθη μείωση και των κρατουμένων στις φυλακές, δεκάδες σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν βάλει λουκέτο ελλείψει εγκληματιών. Την συγκεκριμένη λύση σκέφτηκε η Κεντρική Υπηρεσία για την υποδοχή των Αιτούντων Άσυλο, όταν άρχισαν να αυξάνονται οι πρόσφυγες- μόνο πέρυσι, έφτασαν στην Ολλανδία περισσότεροι από 50.000.
Ο φωτογράφος Muhammed Muheisen, βραβευμένος δύο φορές με Pulitzer κι επικεφαλής της φωτογραφικής ομάδας του Associated Press για την Μέση Ανατολή, έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην προσφυγική κρίση ακολουθώντας το ταξίδι τους στις πέντε ηπείρους. Αν και πληροφορήθηκε από πολύ νωρίς τα σχετικά σχέδια της ολλανδικής κυβέρνησης, χρειάστηκε έξι μήνες για να πάρει άδεια να μπει στις πρώην φυλακές- νυν καταφύγια προσφύγων.
Μέσα σε 40 ημέρες επισκέφθηκε τρία πρώην σωφρονιστικά ιδρύματα όπου φωτογράφισε την ζωή των προσφύγων εκεί, μιλώντας ταυτόχρονα μαζί τους για να τους γνωρίσει. Οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, όσον καιρό περιμένουν να εγκριθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο, είναι ελεύθεροι να μπαινοβγαίνουν στις εγκαταστάσεις όποτε θέλουν. Βέβαια δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, οπότε φροντίζουν έστω να μάθουν τη γλώσσα και πως να κάνουν ποδήλατο- προσόντα άκρως απαραίτητα για όποιον θέλει να ζήσει στην Ολλανδία. Κάποιοι μάλιστα έχουν κάνει και φιλίες με τους κατοίκους που μένουν σε αυτές τις περιοχές.
Όσο για το αν τους ενοχλεί που μένουν σε άδεια κελιά πρώην φυλακών, η απάντηση που πήρε ο Muheisen από έναν τους είναι τουλάχιστον αποστομωτική: "Αν μια χώρα δεν έχει εγκληματίες για να γεμίσει τις φυλακές σημαίνει πως είναι η ασφαλέστερη στον κόσμο κι εδώ θα ήθελα να ζήσω".
Υπενθυμίζεται πως το 2014, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι φυλακισμένοι της χώρας καλούνταν να καταβάλλουν στο ολλανδικό κράτος 16 ευρώ την ημέρα έως και για δύο χρόνια για να "συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους" καθώς κοστίζουν στο ολλανδικό κράτος 250 ευρώ ημερησίως. Τότε στην Ολλανδία υπήρχαν περίπου 12 χιλιάδες κρατούμενοι ενώ η χωρητικότητα των φυλακών είναι για πάνω από 14 χιλιάδες άτομα. Τον περασμένο Δεκέμβριο έκλεισαν οκτώ φυλακές λόγω έλλειψης εγκληματιών.
Στοιχεία από το Νational Geographic - Φωτογραφίες Muhammed Muheisen / AP